Koje vitamine nikada ne smete uzimati na prazan stomak? A evo koje treba piti samo pred spavanje
Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

Koje vitamine nikada ne smete uzimati na prazan stomak? A evo koje treba piti samo pred spavanje

Zdravlje -

Kada uzimate veliki broj vitamina i raznih suplemenata, ponekad je teško znati kada je najbolje vreme za njihovo uzimanje.

Dr Dimitar Marinov, docent na Medicinskom univerzitetu u Varni u Bugarskoj, kaže da uzimanje vitamina i suplemenata treba uskladiti u skladu sa njihovim dejstvom.

Kada uzimati različite vitamine i minerale?

Vitamini koje je najbolje uzimati uz obrok

Vitamine rastvorljive u mastima je najbolje uzimati uz obroke ili grickalice koje sadrže zdrave masti, kao što su avokado, maslinovo ulje ili žumance. U vitamine koji su rastvorljivi u masti spadaju: vitamin D, vitamin E, vitamin A i vitamin K. Uzimanje ovih vitamina sa hranom obezbeđuje optimalno oslobađanje žuči i enzima pankreasa u želucu, koji su neophodni za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima.

Za bolju apsorpciju, multivitamine koji sadrže vitamine rastvorljive u vodi i vitamine rastvorljive u mastima takođe treba uzimati sa hranom.

Magnezijum i melatonin najbolje deluju pred spavanje

Magnezijum pomaže u opuštanju i spavanju, pa ga je najbolje uzimati uz večeru, savetuje on. Ali izbegavajte ga na prazan stomak, jer može izazvati probleme sa varenjem kao što je dijareja zbog svog laksativnog efekta. Melatonin takođe izaziva san, pa je dobro da ga uzmete jedan do dva sata pre spavanja.

Magnezijum
foto: Promo

Vitamini i minerali rastvorljivi u vodi su najefikasniji na prazan stomak

Vitamini rastvorljivi u vodi obuhvataju vitamin C i sve grupe vitamina B. Vitamine i minerale rastvorljive u vodi najbolje je uzimati ujutru na prazan stomak kako bi ih telo lakše apsorbovalo i metaboliziralo, ističe Alana Kessler, registrovani dijetetičar i konsultant za ishranu. Za lakšu apsorpciju preporučuje se da ih popijete sa čašom vode.

Predoziranje vitaminima događa se kada unosite puno više vitamina od dnevne preporučene doze, tokom dužeg vremenskog perioda.

Gvožđe i probiotici se takođe preporučuju na prazan stomak

Takođe je prikladno uzimati gvožđe na prazan stomak, ali pazite da ne jedete mlečne proizvode u isto vreme, jer oni mogu blokirati apsorpciju gvožđa. Takođe je dobro kombinovati gvožđe sa vitaminom C, jer vitamin C pomaže telu da efikasnije apsorbuje gvožđe. Takođe, neke vrste probiotika, posebno probiotici koji sadrže Lactobacillus i Bifidobacterium, deluju efikasnije kada se uzimaju na prazan stomak, oko 30 minuta pre obroka.

Takođe je dobro kombinovati gvožđe sa vitaminom C, jer vitamin C pomaže telu da efikasnije apsorbuje gvožđe.

Izvor: businessinsider.com/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track