10 razloga svraba na koži: Evo u kojim situacijama je neophodno javiti se dermatologu
Foto: Profimedia

važno je da prepoznate

10 razloga svraba na koži: Evo u kojim situacijama je neophodno javiti se dermatologu

Zdravlje -

Svrab kože može biti stresan i frustrirajući. Kako god da se svrab javi, sa ili bez osipa, vaša koža na taj način pokušava nešto da vam kaže. Razumevanje zbog ćega se javlja svrab kože prvi je korak u lečenju problema. Niste sigurni šta je iza iritantnog svraba vaše kože? Ovo je 10 najčešćih krivaca, prema dermatolozima.

Dehidrirali ste

Suva koža, poznata i kao kseroza, jedan je od najčešćih uzroka hroničnog svraba, navodi Meghan Feeli, dermatolog iz Njujorka. To može biti zbog genetike, hladnijeg vremena ili čak starenja. Ako često plivate, imate tople kupke ili se tuširate, ili ste možda trudni (ili, obrnuto, prolazite kroz menopauzu), svrab kože takođe može da se pojača.

Korišćenje hidratantnog losiona za telo i kreme za lice može ublažiti svrab rehidratacijom kože, kaže Melisa Kančanapumi Levin, dermatolog sa Menhetna, ali ako to ne pomaže, važno je da se javite dermatologu.

Ekcem, Suva Koža
foto: Shutterstock

Bolest kože koje se ne leči kako treba ili se uopšte ne leči

Ako svrab takođe dolazi sa crvenim, ispucalim delovima kože i potreba za češanjem je gora tokom noći, možda imate neku bolest kože, kao što je psorijaza (autoimuna bolest koja je povezana sa upalom) ili ekcem (poznat i kao atopijski dermatitis). Na sreću, postoji veliki broj tretmana koji su dostupni za oba stanja, uključujući proizvode bez recepta, kreme za lečenje na recept, oralne ili injekcione lekove i fototerapiju koja cilja na iritiranu kožu UV zracima, kaže dr Kančanapumi Levin.

Alergijska reakcija

Ako ste kupili novi omekšivač ili ste razvili alergiju na nešto što ranije niste imali, svrab se može povećati. To je uobičajena reakcija na alergene, prema Prevention.

Ako vas samo blago svrbi, identifikujte okidač i prekinite kontakt sa njim. Ako ne možete da prestanete da češete, posetite dermatologa. Hronični svrab kože i osip mogu biti znak ozbiljnijeg problema, poput infekcije ili bolesti.

lekovi, lek za bolove, uzimanje leka, lek
foto: Shutterstock

Nedavno ste počeli sa novim lekovima ili ste povećali dozu

Ako su vam vađeni umnjaci i prepisani su vam određeni lekovi ili uzimate lekove za visok krvni pritisak, pilule koje uzimate mogu biti krive za konstantan svrab. Ako primetite da je svrab kože potencijalna nuspojava leka, razgovarajte sa svojim lekarom - prilagođavanje doze, provera interakcija lekova ili isprobavanje lekova protiv svraba može pomoći, kaže dr Čarls.

Mentalno zdravlje

Razlog za vaš svrab nije uvek na površini kože. Ako ste pod stresom, depresivni ili se osećate anksiozno, hemijski protok serotonina i norepinefrina može izazvati svrab, posebno ako nema osipa, kaže dr Čarls.

Neuravnoteženi hormoni

Hormonske fluktuacije mogu imati snažne efekte, uključujući neumoljiv svrab kože, kaže dr Čarls. Na primer, ako dojite ili prolazite kroz menopauzu, možda imate niže nivoe estrogena od normalnog, što može imati niz telesnih efekata, uključujući svrab. Izbegavanje grubih sapuna i deterdženata i redovno vlaženje mogu ublažiti nelagodnost, ali ako i dalje osećate jak svrab, posetite dermatologa da biste isključili sve druge, skrivene, probleme sa kožom.

Trudni ste

Suva koža i stomak koji stalno raste često doprinose svrabu kože budućih mama, ali jak svrab na dlanovima, stopalima i trupu može ukazivati na intrahepatičnu holestazu trudnoće (ICP), stanje u kojem je funkcija jetra narušena privremenim nagomilavanjem žuči, navodi Nacionalni institut za zdravlje (NIH). Svrab se javlja u trećem tromesečju i može izazvati komplikacije, pa ako primetite ovu vrstu lokalizovanog svraba, obavezno posetite lekara i ginekologa.

ujed komarca, češanje
foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Ugriz ili ubod životinje

Kada vas ugrize bilo koja vrsta bube, ona ima potencijal da unese strane supstance u vaše telo, koje će vaš imuni sistem napasti histaminom, jedinjenjem koje izaziva svrab.

- Da biste zaustavili svrab, razmislite o tome gde ste nedavno bili: u visokoj travi, u hotelskom krevetu? Zatim, ako je potrebno, oslobodite se izvora svraba i nanesite antiseptičke kreme ili losione, predlaže Melani Grosman, dermatolog iz Njujorka.

Neuropatski svrab

Neuropatski svrab je uzrokovan oštećenjem nerva, uklještenjem nerva ili opekotinama. To je retko, a dešava se kada nervni sistem šalje signale da vas neki deo tela svrbi, kaže dr Čarls. Gore pomenuti svrab često je praćen bolom, ukočenošću i pečenjem. Može biti uzrokovano bolestima ili poremećajima centralnog nervnog sistema ili perifernog nervnog sistema. Ako neko boluje od multiple skleroze, pomenuti svrab se obično javlja na određenom delu tela, najčešće na obe strane – na obe ruke ili noge, na primer.

Nešto drugo se dešava, a vaše telo pokušava da vas obavesti

- Produženi svrab bez osipa može biti znak sistemskih stanja kao što je dijabetes, bolest bubrega, bolest jetre, infekcija kao što je hepatitis B ili C, HIV ili preterano aktivna štitna žlezda - kaže dr Kančanapumi Levin.

U nekim slučajevima, to takođe može biti znak raka kože (ako se lezija kože promeni, neće zarastati, boli ili svrbi). Ako zaista niste sigurni šta ili ko izaziva svrab, važno je da se obratite lekaru.

Prenela: O.M.

(izvor: prevention.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track