Neki dezerti se posebno ističu kao krivci za podsticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udela masti. Nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Žanet Giaćinto otkrile su tri takve poslastice.
Krofne
Krofne, iako ukusne, mogu da imaju štetne efekte na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Redovna konzumacija može da dovede do upale u telu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera.
Ričards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo da bude dobro za smanjenje upale i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.
- Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što izaziva brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast insulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može da bude štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije, objasnila je za SheFinds, prenosi Index.
Kolači od različitih vrsta testa
Kolači nam mogu doneti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na upalu i nivo šećera u krvi. Prepuni su rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može da doprinese problemima kao što su gojenje i izazivanje upalne reakcije u telu.
- Kolači su upalni i štetni za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna, upozorava Ričards.
Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu. „Preterana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i doprineti nakupljanju masnoće na stomaku.
Pite
Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadeva i kora od rafinisanog brašna mogu dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi.
Vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti insulinski odgovor tela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale.
- Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju da smršaju. Takođe, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može doprineti skokovima šećera u krvi - zaključuje Giaćinto.
Izvor:Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs