Ostavite alkohol i izgubite višak kilograma: Vaša jetra i srce biće vam zahvalni
Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa vašim telom ako dugo ne konzumirate alkohol? Ne brinite, grupa dijetetičara ima odgovor. Oni tvrde da su gubitak viška kilograma, poboljšan kvalitet sna, mentalna bistrina, bolji ten i funkcija jetre samo neke od pozitivnih promena koje su primetili kod osoba koje prestanu da piju alkohol.
Zdravlje srca se poboljšava
Uzdržavanje od alkohola može dovesti do sniženja krvnog pritiska i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.
On dodaje da treba istaći da se ove promene uglavnom vide kod ljudi koji prekomerno piju alkohol i da umereno piće nije povezano sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.
Vaša jetra će biti zahvalna
- Alkohol se metaboliše u jetri, a prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre, uključujući masnu jetru, alkoholni hepatitis i cirozu, objašnjava dijetetičar Trista Best.
Primetićete da imate manju težinu
Alkohol se često naziva "praznim kalorijama" jer nema nutritivnu vrednost.
Odustajanje od alkohola često rezultira boljim izborom namirnica jer mnogi ljudi imaju jaku želju za hranom dok piju, a pod uticajem alkohola često posežu za nezdravom, masnom i visokokaloričnom hranom koja im nije dobra.
Kvalitet sna će se poboljšati san
Istraživanja su pokazala da alkohol može poremetiti ciklus spavanja, što dovodi do nekvalitetnog odmora.
Bolji san ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšane kognitivne funkcije, regulaciju raspoloženja i opšte dobro- biće.
Ojačava imuni sistem
Eliminisanje alkohola može ojačati imuni sistem, doprineti otpornosti na bolesti, bržem oporavku i jačoj otpornosti imuniteta.
Poboljšanje mentalnog zdravlja
Alkohol ima veliki uticaj na mentalno zdravlje. Zato apstinencija od alkoholnih pića može dovesti do značajnog poboljšanja mentalnog zdravlja.
Moguće poboljšanje varenja
Čak i u relativno malim dozama, alkohol može negativno uticati na varenje menjajući lučenje želudačne kiseline i ometajući sposobnost digestivnih enzima da funkcionišu i razgrađuju hranu.
Prenela: N.R.
Izvori: Index.hr / zdravlje.kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice