Američko udruženje za srce: Evo koliko šećera dnevno smete da unesete u organizam
Količina šećera koja je bezbedna za jesti dnevno može zavisiti od vašeg ukupnog unosa kalorija, nivoa aktivnosti i drugih faktora. Svakako je najbolje izbegavati dodavanje šećera kada je to moguće jer ne sadrži korisne hranljive materije. Previše šećera može doprineti bolestima koje se mogu sprečiti.
Šećer sadrži kalorije bez dodatnih hranljivih materija i može dugoročno oštetiti metabolizam. Ali koliko šećera je previše? Možemo li unositi malo šećera svaki dan bez štete, ili bi trebalo da ga izbegavamo što je više moguće?
Dodatni šećeri podrazumevaju i prirodne šećere
Dodati šećer je glavni sastojak slatkiša i ima ga u izobilju u mnogim prerađenim namirnicama, kao što su bezalkoholna pića i pečeni proizvodi. Najčešći dodani šećeri su običan stoni šećer (saharoza) i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze.
Da biste poboljšali svoje zdravlje, potrudite se da izbegavate hranu koja sadrži dodatne šećere. Čak i Smernice o ishrani za Amerikance preporučuju ograničavanje kalorija iz dodatog šećera na manje od 10 procenata ukupnih kalorija dnevno. Takođe, zapamtite da dodati šećeri mogu uključivati i prirodne šećere. Na primer, ako u svoju ovsenu kašu dodate med, vaša ovsena kaša sadrži dodatni šećer iz prirodnog izvora.
Preporučene doze šećera mnogi prekorače čak i trostruko
Za nekoga ko je na dijeti od 2.000 kalorija, to znači ne više od 50 grama dodatog šećera, odnosno oko 12,5 kašičica dnevno.
Studije otkrivaju da tipična odrasla osoba u Americi dnevno konzumira oko 17 kašičica šećera. Ova količina je znatno iznad preporučenih granica, skoro duplo za muškarce i trostruko za žene.
Prenela: O.M.
(izvor:healthline.com/heart.org/Zdravlje.kurir.rs)
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni