Američko udruženje za srce: Evo koliko šećera dnevno smete da unesete u organizam
Foto: Profimedia

korisni saveti

Američko udruženje za srce: Evo koliko šećera dnevno smete da unesete u organizam

Zdravlje -

Količina šećera koja je bezbedna za jesti dnevno može zavisiti od vašeg ukupnog unosa kalorija, nivoa aktivnosti i drugih faktora. Svakako je najbolje izbegavati dodavanje šećera kada je to moguće jer ne sadrži korisne hranljive materije. Previše šećera može doprineti bolestima koje se mogu sprečiti.

Šećer sadrži kalorije bez dodatnih hranljivih materija i može dugoročno oštetiti metabolizam. Ali koliko šećera je previše? Možemo li unositi malo šećera svaki dan bez štete, ili bi trebalo da ga izbegavamo što je više moguće?

Veoma je važno napraviti razliku između dodatog šećera i šećera koji se prirodno javlja u namirnicama poput voća i povrća. Voće sadrži vodu, vlakna i razne mikronutrijente. Prirodni šećeri su sasvim u redu, ali isto se ne odnosi na dodati šećer.

Dodatni šećeri podrazumevaju i prirodne šećere

Dodati šećer je glavni sastojak slatkiša i ima ga u izobilju u mnogim prerađenim namirnicama, kao što su bezalkoholna pića i pečeni proizvodi. Najčešći dodani šećeri su običan stoni šećer (saharoza) i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze.

Da biste poboljšali svoje zdravlje, potrudite se da izbegavate hranu koja sadrži dodatne šećere. Čak i Smernice o ishrani za Amerikance preporučuju ograničavanje kalorija iz dodatog šećera na manje od 10 procenata ukupnih kalorija dnevno. Takođe, zapamtite da dodati šećeri mogu uključivati i prirodne šećere. Na primer, ako u svoju ovsenu kašu dodate med, vaša ovsena kaša sadrži dodatni šećer iz prirodnog izvora.

Ako u svoju ovsenu kašu dodate med, vaša ovsena kaša sadrži dodatni šećer iz prirodnog izvora
Ako u svoju ovsenu kašu dodate med, vaša ovsena kaša sadrži dodatni šećer iz prirodnog izvorafoto: Shutterstock

Preporučene doze šećera mnogi prekorače čak i trostruko

Za nekoga ko je na dijeti od 2.000 kalorija, to znači ne više od 50 grama dodatog šećera, odnosno oko 12,5 kašičica dnevno.

Američko udruženje za srce ističe da je njihova dnevna granica šećera još konzervativnija:

  • Muškarci ne bi trebalo da unose više od 36 grama (ili devet kašičica, 150 kalorija) dodatog šećera dnevno.
  • Žene ne bi trebalo da unose više od 25 grama (ili šest kašičica, 100 kalorija) dodatog šećera dnevno.

Studije otkrivaju da tipična odrasla osoba u Americi dnevno konzumira oko 17 kašičica šećera. Ova količina je znatno iznad preporučenih granica, skoro duplo za muškarce i trostruko za žene.

Prenela: O.M.

(izvor:healthline.com/heart.org/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track