Kako da ostanete zdravi za vreme praznika? Sledite ove korake i sve će biti u redu
Foto: Shutterstock

važni saveti

Kako da ostanete zdravi za vreme praznika? Sledite ove korake i sve će biti u redu

Zdravlje -

Praznici su vreme kada najčešće preterujemo sa hranom i pićem što može da ima dalekosežne posledice po naše zdravlje. Evo na koji način možete izbeći odlazak u prijemnu ambulantu za vreme praznika.

Izbegavajte prejedanje

Prejedanje je jedna od standardnih događaja koji prate sve vrste praznika u svim kulturama na celom svetu. To takozvano otpuštanje ventila je lako opisati i objasniti našom urođenom ljubavlju za hranom i zadovoljstvom koje se oseća sitošću. Ali to prejedanje može da bude opasno po zdravlje.

Zato planirajte da svakodnevno budete umereni u svom načinu ishrane, pa se tog pravila pridržavajte i na prvomajskom pikniku. Koliko god jednostavno zvučalo, jesti manje jeste od presudnog značaja i pridržavanje tog pravila je ključ za uspeh i dobro zdravlje.

Planirajte da svakodnevno budete umereni u svom načinu ishrane, pa se tog pravila pridržavajte i na prvomajskom pikniku
Planirajte da svakodnevno budete umereni u svom načinu ishrane, pa se tog pravila pridržavajte i na prvomajskom piknikufoto: Shutterstock

Ograničite unos alkohola

Noć uoči praznika, neko uvek završi na hitnom prijemu zbog unošenja prevelike količine alkohola i tako ugroze svoje zdravlje. Većina ljudi, srećom, zna da prepozna trenutak u kom im je dosta i kada treba da se zaustave.

Budite umereni, kako u hrani, tako i u piću za vreme praznika.

Merite se

Ukoliko dobijate više od 1-1,5 kg na dan, možda imate problem sa zadržavanjem vode, pa se odmah javite lekaru.

Jedite "laganu" hranu

Neka vam se svakog dana u jelovniku nađe dosta voća, povrća i druge lake hrane koja daje osećaj sitosti.

Mediteranska ishrana je ta koja naglašava važnost unosa voća, povrća, celovitih žitarica, pasulja, orašastih plodova, mahunarki, maslinovog ulja i aromatičnog bilja. Riba i plodovi mora konzumiraju se najmanje dva puta nedeljno, a živinsko meso, jaja, sir i jogurt u umerenim količinama. Ne odstupajte mnogo od ovakvog načina ishrane ni za vreme praznika.

Vežbajte

Nastavite da vežbate i tokom sezone praznika, ovo nije vreme da se potpuno ulenjite, naročito ako unosite više kalorija.

Praznici nisu vreme kada treba da se ulenjite već su idealno vreme za vežbanje
Praznici nisu vreme kada treba da se ulenjite već su idealno vreme za vežbanjefoto: Shutterstock

Družite se

Što više razgovarate, manje je verovatno da ćete jesti. Tako da gledajte da se za vreme praznika što više družiti i boravite na svežem vazduhu sa porodicom i prijateljima.

Ne zanemarujte simptome

Ne razmišljajte kako ćete kod svog lekara otići posle praznika, može biti prekasno.

Idite kod lekara ako se ne osećate dobro

Česte su situacije u kojima su ljudi čekali i čekali, pridajući veću važnost kupovini i drugim prazničnim aktivnostima nego načinu na koji se osećaju. Ako se ne osećate dobro, idite kod lekara.

Budite iskreni prema svom lekaru

Praznici mogu da budu okidač za brojne mentalne poteškoće poput depresije i anskioznosti, i da se pogoršaju kod onih koji od njih već boluju. Ako se osećate loše potražite pomoć stručnjaka. Komunikacija je najvažnija, i ako imate dobar odnos sa svojim lekarom, možete biti zdravi tokom cele godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track