Zbog čega se javlja crvenilo u očima? Najčešće je bezazleno, a u oporavku pomaže ovih 5 saveta
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Zbog čega se javlja crvenilo u očima? Najčešće je bezazleno, a u oporavku pomaže ovih 5 saveta

Zdravlje -

Brojni su uzroci koji izazivaju crvenilo očiju, a iako neki od njih mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme, većina ih je ipak bezopasna i mogu se rešiti bez odlaska lekaru. Evo koji su najčešći uzročnici.

Crvene ili "krvave oči" mogu biti simptom alergija, toksina u telu ili problema sa jetrom. Crvenilo očiju često je praćeno svrabom ili glavoboljom, a prema navodima postala Byrdie, može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući genetiku, anatomiju, alergiju, infekciju i tako dalje.

Ekstremno suv vazduh, prašina ili prekomerno izlaganje suncu takođe mogu izazvati crvene oči.

Postoji nekoliko načina i trikova koji pomažu kod crvenila i vraćaju belu boju beonjača.

Stavite hladne obloge

Hladne obloge su efikasno rešenje za mnoge probleme, uključujući crvene oči. Stručnjaci kažu da primena hladnih obloga može pomoći u smanjenju upale i crvenila i generalno pruža osećaj udobnosti bolnim očnim jabučicama. Za obloge možete koristiti hladnu krpu ili kriške krastavca prethodno ohlađene u frižideru.

hladne obloge, oglobe za glavu, obloge za oči
foto: Shutterstock

Digitalna detoksikacija

Ako ne trepnemo dovoljno puta, oči nisu pravilno podmazane, što može izazvati crvenilo očiju. Živimo u digitalnom svetu i svi provodimo mnogo vremena gledajući ekrane računara, mobilnih telefona ili tableta, što smanjuje brzinu treptanja i takođe uzrokuje zamor očnih mišića.

Ako provodite mnogo vremena na svom mobilnom telefonu ili računaru, trebalo bi da napravite 'pauzu za treptanje' svakih nekoliko minuta da biste održali ravnotežu vlage u očima. Ipak, dobro je s vremena na vreme uraditi digitalnu detoksikaciju i pobeći od elektronskih uređaja.

Naravno, ako su simptomi neuobičajeni ili traju duže od nekoliko dana, najbolje je konsultovati oftalmologa.

Odmorite se od šminkanja

I određena šminka može izazvati crvenilo u očima, a to se ne odnosi samo na šminku kao što su ajlajner ili maskara. Čak i puder za lice može da iritira oči, upozoravaju stručnjaci. Ako ste primetili iritaciju i crvenilo u očima, pokušajte da ne koristite šminku nekoliko dana. Ako imate osetljive oči, hipoalergena šminka je dobar izbor.

naočare za sunce, zaptita od sunca, zaštita očiju od sunca, šešir, zaštita kože od sunca, zaštita kože
foto: Shutterstock

Zaštitite oči od sunca

Preduzimanje preventivnih mera je jednako važno kada je u pitanju pravilna nega očiju. Štetni sunčevi zraci loši su ne samo za našoj koži, već i za oči, pa ih je neophodno adekvatno zaštititi kvalitetnim sunčanim naočarima svaki put kada izađete napolje.

Probajte kapi za oči

Najočiglednija opcija za crvenilo očiju bez odlaska kod lekara su svakako kapi za oči tj. veštačke suze. Kako stručnjaci ističu, kapi za oči su bezbedno i jednostavno rešenje za nadražene i crvene oči jer mogu da pomognu u ispiranju iritansa i borbi protiv suvoće.

Prenela: O.M.

(izvor: Žena.net.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track