Vrsta proteina koju jedemo utiče na kvalitet sna: Stručnjaci savetuju da li su bolji biljni ili životinjski
Poznato je da je kvalitetan noćni odmor u trajanju od najmanje sedam do osam sati, ključan za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja, a prema novim istraživanjima irskih i američkih naučnika, izbor vrste proteina koji ćemo konzumirati može imati pozitivan ili negativan uticaj na naš san.
Studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition pokazala je da ukupan unos proteina nema uticaja na san, ali da proteini iz biljnih izvora mogu poboljšati kvalitet sna, dok oni iz životinjskih mogu da ga naruše.
Istraživanje pratilo unos određene hrane i kvalitet sna
Istraživači su prikupili podatke iz tri različite grupe zdravstvenih radnika u SAD. Analizirali su podatke za 83.338 žena i 14.796 muškaraca.
Procenili su unos hrane koristeći validirani upitnik koji je uključivao više od 130 različitih namirnica. Učesnici su morali da ubeleže u kojoj meri jedu svaku od namirnice sa „nikad ili manje od jednom mesečno” do „više od šest puta dnevno”, na osnovu standardnih veličina porcija hrane u SAD.
Istraživači su zatim izračunali unos različitih vrsta proteina - ukupnih, životinjskih, mlečnih i biljnih - kao procente ukupne potrošnje energije.
U svim grupama učesnici su popunili i upitinik koji je ocenjivao kvalitet sna, tj koji je procenjivao vreme trajanja spavanja, koliko vremena im je potrebno da se uspavaju, poremećaje sna, ocenu subjektivnog kvaliteta sna, upotrebu lekova za spavanje i disfunkcija tokom dana zbog problema sa spavanjem.
Biljni proteini mogu poboljšati kvalitet sna
Ukupni unos proteina nije imao utica na kvalitet sna ni u jednoj grupi. Međutim, kada su istraživači pogledali različite kategorije proteina, otkrili su neke male razlike.
Nije važna količina već vrsta proteina
Istraživači su takođe otkrili da je veća potrošnja prerađenog crvenog mesa i živine povezana sa lošijim kvalitetom sna, dok je neprerađeno crveno meso negativno uticalo na san samo kod žena.
- Najvažniji nalaz je činjenica da se čini da nije važna količina proteina, već vrsta proteina koja može uticati na kvalitet sna - erkla je dr Džanin Virt.
Analiza studije otkrila je da su dijete sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i hrana koja sadrži triptofan, melatonin i fitonutrijente povezani sa poboljšanim ishodima sna.
Triptofan je aminokiselina koja je neophodna za proizvodnju serotonina i melatonina u telu a može se naći u mleku i mlečnim proizvodima, živinskom mesu, masnoj ribu, tamnozelenom lisnatom povrću, jajima, proizvodima od soje i orašastim plodovima i semenkama.
Prenela: O.M.
(izvor: Medical News Today/Zdravlje.kurir.rs)
Da li pacijenti sa transplantiranim organima nasleđuju pamćenje i ličnost davaoca? Naučnici imaju odgovor