Osećate se umorno nakon treninga: Proverite da li vam nedostaju ovi vitamini
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

Osećate se umorno nakon treninga: Proverite da li vam nedostaju ovi vitamini

Zdravlje -

Redovno vežbanje ima višestruku korist za naše zdravlje, ali šta raditi kada se javlja konstantan umor? Nutricionisti su objasnili da nedostatak nekih ključnih vitamina i minerala može biti glavni uzrok pojačanog umora nakon vežbanja.

Fizička aktivnost je neophodna za održavanje dobrog zdravlja, i mentalnog i fizičkog. Između ostalog, povećava nivo energije, pomaže da se osećamo bolje, jača kosti i mišiće.

Iako je normalno da se osećate malo umorno nakon napornog treninga, ako vam čak i najjednostavnije vežbe zadaju probleme, to može biti znak da nešto nije u redu sa vašim telom.

Da bismo imali dovoljno snage i energije za redovnu fizičku aktivnost, ključna je zdrava i uravnotežena ishrana, napominju stručnjaci. Da biste održali energiju, snagu i opšte zdravlje, neophodno je unositi različite hranljive materije kroz hranu.

Međutim, dva vitamina i jedan mineral posebno se ističu kada govorimo o našim sportskim performansama, a to su: vitamin B12, vitamin D i gvožđe.

Vitamin B12 igra važnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema i stvaranju crvenih krvnih zrnaca
Vitamin B12 igra važnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema i stvaranju crvenih krvnih zrnacafoto: Shutterstock

Vitamin B12

Vitamin B12 se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, a u neke namirnice se dodaju tokom obrade.

Najbolji izvori ove hranljive materije su namirnice životinjskog porekla, kao što su jogurt i sir, morski plodovi, govedina, jaja i neke vrste živine. Rizik od nedostatka vitamina B12 je veći kod vegana i vegetarijanaca.

Ovaj vitamin je ključan za mnoge procese i reakcije koje se odvijaju u našem telu, ali kada je u pitanju nivo energije, vitamin B12 igra važnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema i stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Zdrave crvene krvne ćelije (eritrociti) su neophodne za transport kiseonika kroz telo. Ako ste primetili da nemate motivaciju za vežbanje, razlog bi mogao biti nedostatak ovog vitamina, jer je njegov nizak nivo povezan sa većim rizikom od depresije.

Vitamin D

Vitamin D je veoma važan za ljudsko zdravlje, a prirodno se nalazi u samo nekoliko namirnica kao što su mleko, sok od pomorandže i neke žitarice za doručak, pa na taj način možemo povećati njegov unos.

Drugi način na koji možemo dobiti vitamin D je sunčeva svetlost. Naime, kada naša koža upija sunčevu svetlost, ona podstiče proizvodnju vitamina D u našem telu. Istraživanja su pokazala da mnogim ljudima nedostaje ovaj važan nutrijent.

Vitamin D je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema, kao i za zdravlje kostiju i mišića. Stoga su adekvatni nivoi vitamina D neophodni za solidan trening bez osećaja iscrpljenosti.

Vitamin D neophodan je za zdravlje kostiju i mišića
Vitamin D neophodan je za zdravlje kostiju i mišićafoto: Shutterstock

Gvožđe

Gvožđe je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u transportu kiseonika kroz telo, podstiče proizvodnju energije i pomaže u sintezi DNK. I životinjski proizvodi i biljna hrana su dobar izvor gvožđa, ali naše telo „preferira“ gvožđe iz životinjskih izvora jer se bolje apsorbuje.

S obzirom na to da je gvožđe neophodno za transport kiseonika kroz telo do organa, tkiva i mišića, ukoliko je nivo ovog minerala u telu prenizak, to bi mogao biti razlog za pojavu umora pre, tokom i posle vežbanja.

Koji su simptomi nedostatka ovih hranljivih materija?

Kada je u pitanju nedostatak vitamina B12, D ili gvožđa, svi simptomi su veoma slični. Uobičajeni simptomi koji se mogu javiti sa nedostatkom bilo koje od ovih hranljivih materija su umor, razdražljivost i fizička slabost.

Simptomi koji su jedinstveni za nedostatak vitamina B12 uključuju: crveni, otečeni jezik, peckanje u rukama ili stopalima i neobjašnjivi gubitak težine. Česte povrede mogu ukazivati na nedostatak vitamina D, zbog uticaja koji ovaj nutrijent ima na kosti i mišiće.

ukoliko je nivo gvožđa u telu prenizak, to bi mogao biti razlog za pojavu umora pre, tokom i posle vežbanja.
ukoliko je nivo gvožđa u telu prenizak, to bi mogao biti razlog za pojavu umora pre, tokom i posle vežbanja.foto: Shutterstock

Ako ste primetili da se svaki put posle vežbanja osećate umorno, bez obzira na intenzitet treninga, najbolje bi bilo da se obratite lekaru i zatražite analizu krvi. Na kraju krajeva, test krvi je jedini način da se dijagnostikuje nedostatak određenih hranljivih materija.

Prenela: N.R.

Izvor: Zena.net.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track