Zdravstvene prednosti vitamina K: Ima značajnu ulogu u zdravlju kostiju, srca ali i prevenciji raka
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Zdravstvene prednosti vitamina K: Ima značajnu ulogu u zdravlju kostiju, srca ali i prevenciji raka

Zdravlje -

Vitamin K je esencijalni vitamin uključen u proces zgrušavanja krvi, koji pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja nakon povrede ili operacije. Pomaže u održavanju zdravlja kostiju, sprečavanju srčanih bolesti, pa čak i zaštiti od određenih vrsta raka. Evo u kojim namirnicama ga možete pronaći.

Vitamin K je rastvorljiv u mastima i igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i kardiovaskularnom zdravlju. Postoje dva glavna oblika vitamina K: K1 (filohinon) i K2 (menakinon).

Vitamin K1 je primarni oblik koji se nalazi u biljkama i uglavnom je odgovoran za zgrušavanje krvi. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću kao što su spanać, kelj i brokoli, kao i u biljnim uljima (sojino i ulje repice).

Vitamin K2 se nalazi u hrani životinjskog porekla i fermentisanoj hrani. Ovaj oblik vitamina K je uglavnom odgovoran za održavanje zdravih kostiju i zuba, kao i za sprečavanje srčanih bolesti.

Namirnice bogate vitaminom K1 uključuju kelj, spanać, zelje cvekle, zelenu salatu i blitvu. Vitamin K2 se nalazi u fermentisanoj hrani kao fermentisano sojino brašno, kiseli kupus i sir, kao i u životinjskim proizvodima kao što su žumanca, pileća džigerica i puter.

Takođe je važno napomenuti da se apsorpcija vitamina K poboljšava kada se konzumira sa zdravim mastima, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju. Pored svoje uloge u aktiviranju faktora zgrušavanja, vitamin K takođe pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja.

Obrok koji sadrži losos, brokoli i sir obezbeđuje zdravu dozu vitamina K1 i K2.
Obrok koji sadrži losos, brokoli i sir obezbeđuje zdravu dozu vitamina K1 i K2. foto: Profimedia

Iako vitamin K igra vitalnu ulogu u zgrušavanju krvi, treba ga koristiti oprezno kod ljudi koji uzimaju razređivače krvi. Vitamin K može uticati na efikasnost ovih lekova, što dovodi do povećanog rizika od krvarenja.

Neke od glavnih zdravstvene prednosti vitamina K

Zdravlje kostiju

Pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju radeći sa kalcijumom. Istraživanja su pokazala da ljudi sa višim nivoom vitamina K u ishrani imaju manji rizik od preloma i osteoporoze.

Zdravlje srca

Vitamin K takođe, pomaže u sprečavanju kalcifikacije arterija regulišući kako se kalcijum deponuje u telu. Ovo može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. U stvari, studija je pokazala da ljudi sa najvećim unosom vitamina K imaju 57 odsto manji rizik od umiranja od srčanih bolesti.

Zeleno listanto povrće obiluje vitaminom K1
Zeleno listanto povrće obiluje vitaminom K1foto: Shutterstock

Prevencija raka

Može pomoći u usporavanju rasta ćelija raka i smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak prostate i jetre.

Regulacija kalcijuma

Vitamin K igra ulogu u regulaciji kalcijuma u ​​telu, što je važno za procese kao što su zdravlje kostiju, funkcija nerava i kontrakcija mišića. Bez odgovarajuće regulacije kalcijuma, ovi procesi mogu biti poremećeni, što dovodi do zdravstvenih problema.

Koliko nam je vitamina K potrebno dnevno?

  • Za odrasle, preporučeni unos je 90-120 mikrograma dnevno za žene i muškarce.
  • Za decu, preporučeni unos varira u zavisnosti od uzrasta.
  • Bebama do 6 meseci potrebno je 2 mikrograma dnevno, dok je deci od 9 do 13 godina potrebno 60 mikrograma dnevno.

Prenela: N.R.

Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track