7 navika od kojih skače kortizol: Većina njih je sigurno deo vaše svakodnevice
Foto: Shutterstock

evo zašto ste pod stresom

7 navika od kojih skače kortizol: Većina njih je sigurno deo vaše svakodnevice

Zdravlje -

Hormon kortizol sam po sebi nije loš, ali kao i bilo šta u našem telu, kada je njegov nivo predugo visok ili nizak, to već može da bude problem. Ovo su neke od svakodnevnih navika koje mogu da povećaju nivo ovog hormona.

Kortizol, koji se obično naziva hormon stresa, je neophodan našem telu i uključen je u mnoge aspekte svakodnevnog funkcionisanja - imuni sistem, ciklus spavanja i buđenja, regulaciju šećera u krvi i odgovor vašeg tela na stres, kaže Saru Bala, naturopatska doktorka iz Arizone.

Hronično visok nivo kortizola može da dovede do zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak i nepravilan srčani ritam, što na duži rok povećava rizik od srčanog i moždanog udara, smatra dr Jufang Lin iz Centra za integrativnu medicinu Klivlendske klinike.

- Povećan rizik od anksioznosti, depresije i nesanice takođe ide ruku pod ruku sa visokim nivoom kortizola. To su zapravo uobičajene hronične bolesti sa kojima se većina ljudi suočava - primećuje dr Lin.

korizol i visok pritisak
korizol i visok pritisakfoto: Shutterstock

Stručnjaci napominju da postoje mnoge svakodnevne navike koje remete vaš nivo kortizola, bilo da ga nepotrebno podižu ili onemogućajavu njegove glavne funkcije. Evo koje su to navike.

Konstantno ne spavate dovoljno

Ukoliko ne spavate dovoljno, a to vam je redovna praksa, onda vaše telo zaista funkcioniše pod stresnim režimom, navodi dr Lin i dodaje da je prema njenom mišljenju u pitanju rizično ponašanje broj jedan.

Ako imate običaj da ostanete budni do kasno svake noći, zbunujete cirkadijalni ritam svog tela, kaže dr Bala, što će vašem telu samo otežati da prepozna kada zaista treba da spavate.

Buđenje u različito vreme

Važno je znati da je kao odgovor na jutarnju sunčevu svetlost (od 6 do 8 časova) nivo kortizola ujutru zapravo visok, kaže dr Bala, a on nam pomaže da se osećamo budno, da imamo energiju i da ustanemo iz kreveta.

idelano bi bilo buditi se u isto vreme
idelano bi bilo buditi se u isto vremefoto: Shutterstock

- Buđenje u različito vreme svakog dana je jedan od načina da poremetite ovaj prirodni ritam. Ako vaše telo zna da se budite radnim danima u 7 ujutro, ono će prirodno znati kada da počne da podiže kortizol, ali ako se budite u različito vreme svakog dana, telo neće znati kada da pokrene buđenje - opominje dr Bala.

Stresiranje ispred ekrana

Ukoliko ste neko ko ima tendenciju da gleda TV emisije koje su preplavljene uznemirujućim sadržajem, nesvesno podižete nivo kortizola.

- Kada gledate stvari koje vas stalno uzbuđuju i stimulišu, to povećava vrednosti ovog hormona - kaže dr Lin i dodaje:

odvojte se od ekrana par sati pre spavanja
odvojte se od ekrana par sati pre spavanjafoto: Profimedia

- Stres može da bude unutrašnji ili spoljašnji. Kada gledate i slušate stvari koje ga aktiviraju, vaše telo ne prepoznaje razliku, osećate to iskustvo ovde i sada.

Iako stres nije dobrodošao u bilo koje doba dana, može da bude posebno štetan pre spavanja, jer remeti njegov raspored. Dr Lin sugeriše da je dobra ideja prekinuti gledanje svih emisija, filmova ili pregleda društvenih mreža dva do tri sata pre spavanja.

Previše alkohola ili kafe

Previše alkohola takođe podiže kortizol, nastavlja Lin.

- Iako mislimo da nas alkohol opušta - i jeste, umiruje nas, studije međutim pokazuju da zapravo povećava nivo kortizola.

Ne postoji precizna definicija šta je zapravo preterivanje s alkoholom, ali Lin podseća da zvanične smernice ukazuju da žene ne bi trebalo da piju više od jednog pića dnevno, a muškarci ne više od dva.

Žene ne bi trebalo da piju više od jednog pića dnevno, a muškarci ne više od dva
Žene ne bi trebalo da piju više od jednog pića dnevno, a muškarci ne više od dvafoto: Profimedia

Slično je i sa kafom, jer prevelike količine takođe uzrokuju viši nivo kortizola. Pored toga, potreba za kafom na početku svakog dana takođe može da bude indikator da nivo jutarnjeg kortizola u vašem slučaju nije odgovarajući, kaže dr Bala.

Ne izlažete se sunčevoj svetlosti ujutru

Izlaganje jutarnjoj sunčevoj svetlosti je još jedan važan činilac u održavanju ciklusa spavanja i buđenja, a samim tim i nivoa kortizola.

- Izložite se pet do 10 minuta jutarnjem svetlu u roku od sat vremena od buđenja, ako je moguće. Odvedete psa u šetnju, doručkujete napolju ili delimično prošetajte do posla. Čak i po oblačnom vremenu i dalje ćete imati koristi - savetuje dr Bela.

Kada vaše oči osete dnevnu svetlost povećava se proizvodnja kortizola u telu, što vam pomaže da se osećate budnijim i spremnijim za novi dan.

Pripremila: N.L.

Izvor: Huffpost.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track