5 načina na koje ortopedi čuvaju svoja kolena: Ovo je posebno važno
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

korisni saveti

5 načina na koje ortopedi čuvaju svoja kolena: Ovo je posebno važno

Zdravlje -

Ljudi često zaboravljaju koliko važnu ulogu igraju kolena u pokretljivosti i svakodnevnom životu - sve dok ne počnu da bole.

Bol i povrede kolena su prilično česti, posebno kako starimo. Iako ugradnja kolena može da bude od velike pomoći za one koji imaju ozbiljne probleme s pokretljivošću, bilo bi lepo izbeći operaciju. Dobra vest je da postoji mnogo načina da se spreči povreda, kao i da naša kolena budu zdrava i jaka kako starimo.

Ortopedski hirurzi, doktori koji jako dobro poznaju ovaj deo tela, otkrivaju stvari koje nikada ne rade kako bi sačuvali njihovo zdravlje.

Ne preskaču zagrevanje

Pre nego što počnete da vežbate ili se bavite bilo kojim sportom, ključno je da odvojite malo vremena da pravilno zagrejete svoje telo istezanjem i laganim vežbama. Ovo će bolje pripremiti vaše mišiće i zglobove za napor.

pre svake aktivnosti se prvo zagrejte
pre svake aktivnosti se prvo zagrejte foto: Shutterstock

- Istezanje i zagrevanje pre vežbanja pomažu da se obezbedi protok krvi u mišićima i smanji rizik od povrede kolena. To može da uključuje iskorak, skakanje ili trčanje u mestu. Takođe, pokazalo se da je dinamičko istezanje bolje od statičkog istezanja - savetuje dr Šon Entoni, specijalista sportske medicine.

Ne zanemaruju bol

Bol je način na koji vam telo govori da nešto nije u redu, kaže dr Danijel Miler, ortopedski hirurg.

- Ako ignorišete bol ili mislite da možete da vežbate uprkos povredi, verovatno će se tegobe nastaviti. Ignorisanjem bola povećavate verovatnoću da pogoršate svoju trenutnu povredu, kao i da se izložite mogućnosti naknadnog povređivanja.

bol je znak da treba da zastanete
bol je znak da treba da zastanetefoto: Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia

Normalno je da osećate bol nakon treninga, ali iznenadni oštri bolovi, otok ili ograničenja u kretanju mogu da budu znak nečeg ozbiljnijeg.

- Bol u kolenu može da bude rezultat povrede jedne od struktura unutar kolena, kao što je kidanje meniskusa ili povreda ligamenta. Takođe može da bude pokazatelj da je hrskavica preopterećena i da počinje da se troši, što je uvod u rani artritis - kaže dr Struan Kolman, ortopedski hirurg.

On dodaje da uvek treba potražiti savet lekara koji će obaviti pregled i najverovatnije zatražiti da se uraditi rendgenski snimak, a možda i magnetna rezonanca. Kada se postavi dijagnoza, onda može da se započne i s lečenjem.

Ne preskaču zdravu ishranu

Zdrava ishrana bogata antioksidansima i vitaminima podržava zdravlje zglobova, dok održavanje zdrave telesne težine smanjuje pritisak na zglobovima kolena koji može da pogorša bol, navodi dr Entoni.

ishrana bogata antioksidansima podržava zdravlje zglobova
ishrana bogata antioksidansima podržava zdravlje zglobovafoto: Shutterstock

- Održavanje idealne težine može biti veoma izazovno za pacijente sa artritisom kolena, jer bol u kolenu često dovodi do toga da pacijent postane manje aktivan. Izuzetno je važno da sarađujete sa svojim lekarom kako biste osmislili dobar program ishrane i vežbanja - dodaje dr Kolman.

Ne kleče na tvrdom bez jastuka

Mudro je izbegavati često i dugotrajno klečanje bez ikakvog jastuka, kaže dr Leon E. Popovitz, ortoped.

- Ključ zdravih kolena ili bilo kojih zglobova je u ovom slučaju očuvanje i zaštita struktura sa kojima smo rođeni.

Takođe je istakao važnost njihovog očuvanja za dugovečnost.

nemojte klečati često bez neke potpore
nemojte klečati često bez neke potporefoto: pexels.com

- Hrskavica je posebno osetljiva i od vitalnog značaja, a rekomerni udar ili pritisak mogu da dovedu do degeneracije zgloba. Naravno, najbolje je izbeći direktnu traumu kolena.

Ne smanjuju aktivnost nakon dijagnoze artritisa

Kada neko počne da oseća bol u kolenu usled artritisa, prvu stvar koju obično uradi jeste da smanji nivo aktivnosti, naglašava Kolman.

- Ovo dovodi do slabljenja ili atrofije mišića oko zgloba kolena, posebno mišića butine. Brojne studije su pokazale da održavanje jakih mišića nogu može da pomogne u sprečavanju bolova u kolenu, posebno kada je rezultat ranog artritisa.

Naglasio je da je važno ostati aktivan, odnosno biti pokretan radi cirkulacije.

- Kod artritisa postoji zabluda da ne treba da koristite zglobove i da to bude minimalno, ali ova bolest ne bi trebalo da vas spreči da budete aktivni - kaže dr Erik Grosman, ortopedski hirurg.

- Ostanite u pokretu i održavajte mišiće jakima, a ako je hodanje bolno, pređite na sobni bicikl ili pokušajte da plivate.

Pripremila: N.L.

Autor: Huffpost.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track