5 načina da bolje spavate i lakše smršate: Kad dijeta nije dovoljna
Foto: Shutterstock

ima neka tajna veza

5 načina da bolje spavate i lakše smršate: Kad dijeta nije dovoljna

Zdravlje -

Više kvalitetnog sna se isplati i na neočekivanje načine. Da li znate da hronična neispavanost može da osujeti vaše napore da smršate?

Pored vežbanja i dijete, dovoljno kvalitetnog sna je ključno da biste izgubili neželjene kilograme, tvrde stručnjaci. Prema studiji objavljenoj u časopisu “JAMA Internal Medicine” osobe koje su noću spavale duže, dnevno su unosile oko 270 kalorija manje. Slede saveti nutricionista dijetetičara Tami i Lusi, poznatih kao "nutrition twins" koje otkrivaju najbolje tehnike da "produžite san" i budete ne samo zdravi, već i vitki.

Izbegavajte kafu posle 15 časova

Nutricionisti preporučuju da izbegavate kofein posle 15 časova, a za osobe koje su osetljivije, da odlože šolju kafe oko podneva.

poslednja u 15 časova
poslednja u 15 časovafoto: Shutterstock

- Kofein ima period polurazgradnje od pet sati, što znači da količina koju popijete i dalje cirkuliše u vašem telu i može da se prepolovi tek pet sati kasnije. Dakle, može da prođe 10 ili više sati dok se potpuno ne eliminiše iz organizma - objašnjavaju one.

Dalje od ekrana 2-3 sata pre spavanja

Svi znamo koliko može da bude primamljivo surfovanje netom pre spavanja. Međutim, korišćenje elektronskih uređaja apsolutno remeti san.

neka surfovanje bude dnevna aktivnost
neka surfovanje bude dnevna aktivnostfoto: Shutterstock

- Većina nas je veoma povezana sa svojim uređajima, ali plavo svetlo sa telefona i računara vara mozak tako što telo misli da je dan i sprečava ga da oslobodi melatonin, hormon sna. Dakle, plavo svetlo čini da budete budniji, što je suprotno od onoga što želite kada pokušavate da se opustite i zaspite. Spavaćete mirnije ako ga izbegavate.

Birajte magnezijum za večeru

Neka se na vašam meniju nađu namirnice bogate magnezijumom, koje mogu da budu deo lagane večere.

- Magnezijum opušta vaše telo, mozak i mišiće i može da vam pomogne da spavate mirnije - kažu nutricionistkinje.

Dobri izvori magnezijuma su zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, integralne žitarice, mahunarke i morski plodovi. Da biste povećali unos magnezijuma, dodajte spanać u omlet, pasulj, orašaste plodove i semenke u salatu od lisnatog povrća i uvek birajte integralne žitarice umesto rafinisanih.

Ne prejedaje se pre spavanja

Nutricionistkinje upozoravaju da obilna večera neposredno pre spavanja (što je u suprotnosti sa svakom dijetom) može da dovede do gorušice, lošeg varenja i fluktuacije u nivou šećera u krvi.

večera treba da bude lagana
večera treba da bude laganafoto: Shutterstock

- Pojedine osobe se osećaju nelagodno nakon većeg obroka, pa im je teško da utonu u san. Lakši međuobroci su rešenje za većinu ljudi, a idealno bi bilo da veće obroke konzumirate tri sata pre spavanja.

Ne vežbajte pre odlaska u krevet

Vežbanje je ključno, ali nemojte izvoditi intenzivne vežbe neposredno pre spavanja.

- Fizička aktivnost i trošenje energije pomažu vam da spavate mirnije. Međutim, budite oprezni. Ne želite da vežbate neposredno pre spavanja jer ćete se razbuditi, a kada legnete da spavate, možda ćete se osećati više poletno umesto smireno.

Izbegavajte popodnevno dremanje

Ponekad je veoma primamljivo sklupčati se popodne na kauču ispod ćebeta i dremati. Međutim, imajte na umu da ovo može da poremetiti san kada padne noć.

- Ako se popodne odmarate na kauču, a zatim imate problema sa spavanjem tokom noći, očigledno je da dremanje remeti vaš prirodni ciklus. Koliko god vam bilo teško da preskočite dremanje nakon ručka, pokušajte da ostanete aktivni kada počnete da osećate pospanost. Prošetajte se ili se brzo istuširajte kako biste se osvežili i spremili za miran san tokom noći - predlažu nutricionistkinje.

Prenela: N.L.

Izvor: Eatthis.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track