Zašto vam opadaju trepavice? Dermatolozi objašnjavaju kada bi trebalo da se zabrinete
Foto: Shutterstock

NORMALNO ILI NE

Zašto vam opadaju trepavice? Dermatolozi objašnjavaju kada bi trebalo da se zabrinete

Zdravlje -

Nije neuobičajeno da tu i tamo nađete opalu trepavicu, ali ako nailazite na više dlaka nego inače ili vam se trepavice na vaše oči naglo proređuju, to već može da bude uznemirujuće. U nekim slučajevima, gubitak trepavica može da bude razlog za odlazak kod lekara.

Baš kao i kosa na glavi, trepavice prirodno opadaju i zamenjuju se na svakih šest do 10 nedelja, tako da je normalno da gubite između jedne i pet trepavica svakog dana. Njihovo opadanje je i deo procesa starenja, te ako vam se čini da nemaju istu dužinu i punoću kao nekada, ne brinite. Slede uobičajeni, kao i oni manje bezazleni razlozi za opadanje trepavica.

Prekomerno trljanje

Skidanje šminke svako veče pre spavanja se podrazumeva, ali stručnjaci upozoravaju da zbog osetljivog područja oko očiju to treba da radite veoma pažljivo.

- Izbegavajte jako trljanje, povlačenje i pretranu upotrebu sile u vidu grubosti, posebno duž ivice kapaka - kaže dermatolog Dženi Liu.

Bakterijska infekcija

Ako ne obraćate pažnju na rok trajanja šminke koju koritite, moguće da je tu leži razlog za gubitak trepavica. Dermatolog Pol Džerod Frank ističe da posebno treba obratiti pažnju na rok trajanja šminke za oči, jer to često može da dovede do bakterijske infekcije.

maskaru menjajte na tri meseca
maskaru menjajte na tri mesecafoto: Profimedia

- Maskaru treba zameniti na svaka tri meseca, jer je sklona nakupljanju stafilokoka - opominje.

Alergijske reakcije

Učinite sebi uslugu i proverite listu kozmetičkih sastojaka na etiketi.

- Alergije na kozmetiku, šminku za oči, sredstva za uklanjanje šminke, negu kože, pa čak i lakove za nokte su uobičajeni uzroci dermatitisa očnih kapaka i, u težim slučajevima, mogu da uzrokuju gubitak trepavica - upozorava Liu.

Ako sumnjate da je o tome reč, prestanite da koristite ove proizvode i uradite alergo test.

Veštačke trepavice

Kada je reč o ekstenzijama, mnoge osobe imaju alergijsku reakciju na lepak, što može da dovede do upale koja opet može da izazove ispadanje trepavica.

lepak može da izazove opadanje trepavica
lepak može da izazove opadanje trepavicafoto: Profimedia

- U slučaju veštačkih trepavica, lepak može da se veže za prirodne trepavice i, ako se nepravilno skine, s njime možete da iščupate svoje trepavice - kaže Frank. On predlaže korišćenje specijalnog sredstva za uklanjanje lepka ili sredstva za čišćenje na bazi ulja za nežnije uklanjanje.

Kada posetiti lekara

Ako ste isključili sve gore navdene razloge, a problem i dalje postoji, možda je vreme da posetite lekara. Zabrinjavajuće je posebno ako trepavice ispadaju sa oba kapka, jer to ukazuje na sistemski problem, savetuje Frank.

Ako gubitak trepavica prati opadnje dlaka na obrvama i/ili vlasištu, ili takođe imate promene na koži kao što su svrab, crvenilo ili ljuštenje, to već definitivno može da ukazuje na neki zdravstveni problem.

Slede mogući razlozi za sistemsko opadanje trepavica, a koje svakako treba da proveri lekar.

Poremećaji štitne žlezde

Dr Frank napominje da štitna žlezda kontroliše hormone u telu i da promene u tim hormonima od prekomernog lučenja (hipertireoza) do nedovoljnog (hipotireoza) mogu da dovedu do gubitka trepavica.

poremećaj rada štitne žlezde jedan od mogućih uzroka
poremećaj rada štitne žlezde jedan od mogućih uzrokafoto: Shutterstock

- Dodatni simptomi mogu da uključuju gubitak ili povećanje telesne težine, poteškoće u kontroli temperature, povećanu anksioznost i konstipaciju, i generalno se rešavaju odlaskom kod endokrinologa i lekovima koji nadomešćuju nivo hormona - navodi.

Upala kapaka

Blefaritis (upala kapaka) je stanje koje karakteriše začepljene žlezde koje izazivaju upalu i gubitak trepavica. Često ga pokreću bakterije koje se nalaze duž linije trepavica, objašnjava dermatolog Odri Kunin.

- Očni kapci mogu da izgledaju hrapavo i upaljeno, crveno i vodenasto, a uz to možete da imate osećaj da vas nešto grebe - objašnjava.

Određene vrste kancera

Iako retko, dermatolog Odri Kunin primećuje da lokalizovani karcinom kože očnih kapaka može da dovede do gubitka trepavica, jer utiče na folikule dlake.

- Svaka rana koja ne zarasta bi trebalo da bude znak da odete na pregled očiju - poručuje.

Prenela: N.L.

Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track