5 pozitivnih uticaja mućkanja ulja za oralno zdravlje: Evo kako ga pravilno praktikovati
Foto: Shutterstock

isprobajte

5 pozitivnih uticaja mućkanja ulja za oralno zdravlje: Evo kako ga pravilno praktikovati

Zdravlje -

Mućkanje ulja u ustima može biti korisno za smanjenje količine bakterija, poboljšanje zdravlja desni i sprečavanje problema kao što su loš zadah i karijes. Takođe je jednostavno i lako dodati ovu naviku vašoj rutini. Evo koje još koristi ima.

Mućkanje ulja može pomoći hidrataciji desni i povećanju proizvodnje pljuvačke, što može smanjiti bakterije. Neke vrste ulja takođe sadrže svojstva koja mogu prirodno smanjiti upalu i bakterije za promovisanje oralnog zdravlja.

Neke vrste ulja takođe sadrže svojstva koja mogu prirodno smanjiti upalu i bakterije i pozitivno uticati na oralno zdravlje.

Može smanjiti štetne bakterije u ustima

Postoji oko 700 vrsta bakterija koje mogu da žive u vašim ustima, a do 350 ih se može naći u vašim ustima u bilo kom trenutku. Određene vrste štetnih bakterija mogu doprineti problemima kao što su karijes, loš zadah i bolesti desn. Nekoliko studija je pokazalo da mućkanje ulja može pomoći u smanjenju broja štetnih bakterija u ustima.

U jednoj studiji, 75 adolescenata je ili koristilo antibakterijsku vodicu za ispiranje usta ili je svakodnevno ispiralo ulje sa susamovim uljem. Nakon 15 dana, i vodica za ispiranje usta i izvlačenje ulja značajno su smanjili broj štetnih bakterija pronađenih u pljuvački i plaku.

Druga studija je pronašla slične rezultate. 60 učesnika je ispiralo usta vodicom za ispiranje usta, vodom ili kokosovim uljem tokom dve nedelje. Utvrđeno je da i vodica za ispiranje usta i kokosovo ulje smanjuju broj bakterija koje se nalaze u pljuvački.

Da biste započeli ovu praksu, odvojite samo 20 minuta svakog dana za mućkanje ulja i iskoristite dodatno vreme za obavljanje drugih zadataka kod kuće, dok poboljšavate svoju oralnu higijenu.

Studija je pokazala da je mućkanje ulja jednako efikasno kao vodica za ispiranje usta u smanjenju lošeg zadaha
Studija je pokazala da je mućkanje ulja jednako efikasno kao vodica za ispiranje usta u smanjenju lošeg zadahafoto: Shutterstock

Ovo su samo neke od koristi koje ispiranje usta uljima ima za oralno zdavlje.

Pomaže u smanjenju lošeg zadaha

Halitoza, takođe poznata kao loš zadah, je stanje koje pogađa oko 50 odsto populacije.

Neki od najčešćih uzročnika lošeg zadaha su infekcije, bolesti desni, loša oralna higijena i naslage na jeziku. Tretman obično uključuje uklanjanje bakterija, bilo četkanjem ili upotrebom vodice za ispiranje usta.

Zanimljivo je da je jedna studija iz 2011. otkrila da je mućkanje ulja jednako efikasno kao vodica za ispiranje usta u smanjenju lošeg zadaha.

Može pomoći u sprečavanju karijesa

Loša oralna higijena, konzumiranje previše šećera i gomilanje bakterija mogu uzrokovati karijes, što dovodi do stvaranja miko otvora u zubima.

Plak takođe može izazvati karijes. Plak formira premaz na zubima i sastoji se od bakterija, pljuvačke i čestica hrane. Bakterije počinju da razgrađuju čestice hrane, formirajući kiselinu koja uništava zubnu gleđ i uzrokuje karijes.

Nekoliko studija je otkrilo da mućkanje ulja može pomoći u smanjenju broja bakterija u ustima, sprečavajući karijes.

Istraživanja su otkrila da mućkanje ulja može smanjiti broj štetnih bakterija koje se nalaze u pljuvački i plaku jednako efikasno kao i voda za ispiranje usta.

Pomaže kod smanjenja upale i poboljšava zdravlje desni

Gingivitis je oboljenje desni, usled čega one postanu crvene, otečene a ponekada se javlja i krvarenje. Bakterije koje se nalaze u plaku su glavni uzrok gingivitisa, jer mogu izazvati krvarenje i upalu desni.

Na sreću, mućkanje ulja može biti efikasan lek za poboljšanje zdravlja desni i smanjenje upale. Deluje prvenstveno tako što smanjuje štetne bakterije i plak u ustima koji doprinose oboljenju desni.

Upotreba određenih ulja sa antiinflamatornim svojstvima poput kokosovog ulja takođe može pomoći smanjenjem upale povezane sa bolestima desni.

U jednoj studiji, 60 učesnika sa gingivitisom je počelo da mućka kokoso ulje tokom 30 dana. Posle jedne nedelje, imali su smanjene količine plaka i pokazali su poboljšanje zdravlja desni.

 Maslinovo ulje je još jedan popularan izbor za ovu vrstu oralne nege  zahvaljujući svojoj sposobnosti da smanji upalu.
Maslinovo ulje je još jedan popularan izbor za ovu vrstu oralne nege zahvaljujući svojoj sposobnosti da smanji upalu.foto: Shutterstock

Povoljno je i lako za dodavanje u svakodnevnu rutinu

Dve najveće prednosti mućkanja ulja su te da je ovo vrlo jednostavna navika koju lako možete uključiti u svoju dnevnu rutinu, a takođe je i jeftina jer zahteva samo jedan sastojak koji se može naći u vašoj kuhinji, tako da nema potrebe da kupujete ništa.

Najčešće se koristi susamovo ulje, ali se mogu koristiti i druge vrste ulja.

Na primer, kokosovo ulje poseduje snažna antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu biti posebno korisna. Maslinovo ulje je još jedan popularan izbor zahvaljujući svojoj sposobnosti da smanji upalu.

Prenela: O.M.

(izvor: Healthline.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track