5 odličnih razloga da nakon večere izađete u šetnju: Čak i 10 minuta poboljšava varenje
Foto: Shutterstock

brinite o sebi

5 odličnih razloga da nakon večere izađete u šetnju: Čak i 10 minuta poboljšava varenje

Zdravlje -

Šetnja, posebno brzi hod posle obroka, može poboljšati vaše zdravlje - od varenja do dobrog raspoloženja. Neka to bude vaša nova zdrava navika.
Prednosti šetnje su brojne pa preskočite sedenje na kauču, obujte patike i posle večere krenite u šetnju. Donosimo pet razloga zbog čega je ova navika odlična za zdravlje.

Reguliše nivo glukoze u krvi

Ako ste zabrinuti zbog nivoa šećera u krvi, dodavanje večernje šetnje vašoj dnevnoj rutini može biti odlična strategija za održavanje ravnoteže. Hodanje pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i poboljšava osetljivost na insulin, hormon koji snižava šećer u krvi.

Pomaže u varenju hrane

Večera je često najteži obrok za varenje, jer većina nas posle večere sedi na kauču i uživa u omiljenoj seriji. Iako je ovo izuzetno opuštajuće, uopšte ne pomaže varenju.

S druge strane, hodanje redovnim tempom je oblik kardiovaskularne vežbe sa malim uticajem. Kao takav stimuliše cirkulaciju krvi i promoviše tranzit hrane kroz probavni sistem i stimuliše creva, što zauzvrat sprečava probavne probleme. U stvari, pokazalo se da lagano kretanje nakon jela sprečava sve: žgaravicu, sindrom iritabilnog creva (IBS), divertikularnu bolest, zatvor, pa čak i rak debelog creva. Takođe može pomoći kod problema sa varenjem od kojih se svi najviše plaše – nadimanja.

Redovna fizička aktivnost je jedna od najvažnijih praksi za zdravlje srca i krvotoka
Redovna fizička aktivnost je jedna od najvažnijih praksi za zdravlje srca i krvotokafoto: Shutterstock

Sagoreva kalorije

Svi znamo da je najbolje držati se laganih obroka uveče, ali budimo iskreni – to nije uvek moguće i nije uvek zabavno. Za većinu nas, večera je često najvažniji obrok u danu i definitivno onaj iz kojeg izvlačimo najviše zadovoljstva i zadovoljstva.

Ali ukusna večera napolju (koja je često praćena koktelom ili čašom vina) takođe može sadržati mnogo kalorija. Večernja šetnja može preokrenuti ovaj efekat. Iako hodanje nije intenzivna aktivnost, ono pomaže u održavanju metabolizma aktivnim i povećava ukupnu fizičku spremnost, a može čak i da ublaži neke od negativnih efekata dugotrajnog sedenja.

Smanjuje stres i čuva srce

Šetnja posle večere lek je ne samo za zdravlje tela, već i za um. Nakon svakodnevnog stresa, hodanje nudi priliku da se ponovo povežete sa sobom i svetom oko sebe: pomaže u pronalaženju ravnoteže i opuštanju. Osim toga, vežbanje stimuliše mozak da proizvodi endorfine, koji u velikoj meri pomažu u poboljšanju lošeg raspoloženja.

Takođe, redovna fizička aktivnost je jedna od najvažnijih praksi za zdravlje srca i krvotoka. U tom smislu, hodanje je kardio vežba sa malim opterećenjem, ali je i dalje veoma korisna. Šetnja posle večere poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje krvni pritisak i rizik od srčanih problema.

Šetnja posle večere  pripremiće telo za dubok, miran i neprekidan san
Šetnja posle večere pripremiće telo za dubok, miran i neprekidan sanfoto: Shutterstock

Poboljšava kvalitet sna

Važnost dobrog noćnog odmora za fizičko i mentalno zdravlje ne može se dovoljno naglasiti. Nedovoljan san ili loš san ne utiče samo na nivo energije tokom dana, već, prema mišljenju stručnjaka, može dovesti i do loših navika u ishrani i načinu života, kao i do povećanog nivoa stresa.

Dugoročno, hronično uskraćivanje sna je povezano sa zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, hipertenziju, depresiju i dijabetes. Ali šetnja posle večere može pomoći da se reguliše cirkadijalni ritam i zauzvrat pripremi telo za dubok, miran i neprekidan san.

Kada šetati i koliko dugo?

Glukoza dostiže maksimum 72 minuta nakon jela, tako da je važno otići u večernju šetnju u roku od 60 minuta nakon večere. Dužina šetnje zavisi od vas. Pokazalo se da čak i hodanje od samo deset minuta utiče na varenje. Ali ako želite maksimalnu korist, ciljajte na 30 minuta ujednačenim, brzim tempom.

U svakom slučaju, šetnja posle večere traje samo nekoliko dodatnih minuta i snaga volje da se odloži zadovoljstvo ležanja na kauču odmah posle večere. Prednosti su vredne žrtve. Vaše telo i um će vam sigurno biti zahvalni.

Prenela: O.M.

(izvor: Vogue.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track