So može lako izazvati zavisnost. Želja za slanom hranom može biti bezopasna, ali može ukazivati i na neke zdravstvene probleme. Ekstremna želja za slanim namirnicama mogla bi da bude znak retkog i opasnog zdravstvenog poremećaja, upozoravaju lekari.

Petnaestogodišnja devojčica iz Toronta primljena je u bolnicu nakon što je mesecima patila od neobjašnjivih simptoma koji su uključivali tešku vrtoglavicu, umor, dehidraciju i jaku želju za slanim grickalicama.

Tek kada je doktor primetio njen neobično preplanuo ten i tamne fleke pod jezikom, postalo je jasno da su joj nadbubrežne žlezde prestale da rade, što je znak potencijalno opasnog zdravstvenog stanja.

Na kraju joj je dijagnostikovana Adisonova bolest, poremećaj u kojem nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljno hormona da regulišu ključne minerale i hormone u telu, što dovodi do mučnine, bolova u stomaku, gubitka težine, povećane potrebe za soli i tamnih fleka na koži.

smanjivanje-soli-shutterstock-2091900406.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Može dovesti do smrti ako se ne leči

Bolest se može kontrolisati hormonskom supstitucionom terapijom, ali takođe može dovesti do smrtnog ishoda ako se ne leči.

Adisonova bolest remeti delikatnu ravnotežu hormona u telu, kao i natrijuma i kalijuma – dva vitalna minerala koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska, funkcije mišića i bubrega i hranljivih materija u ćelijama.

Kada je mlada kanadska pacijentkinja došla kod lekara, njen nivo natrijuma je bio oko 130 mmol/L, uprkos činjenici da je tada mogla da pojede nekoliko tegli kiselih krastavaca, velike količine čipsa odjednom, a obdoke je doslovno "zalivala" solju.

Koji je normalan nivo natrijuma?

Normalni nivoi natrijuma kreću se od 136 do 145 mmol/L, što je neophodno za regulisanje količine vode u i oko ćelija i za generisanje električnih signala između nerava, omogućavajući komunikaciju između mozga i ostatka tela.

Procenjuje se da 80 odsto pacijenata sa Adisonovom bolešću oseća žudnju za solju jer bolest izaziva prekomerni gubitak natrijuma kroz urin.

urin.jpg
Profimeida 
adisonova bolest izaziva prekomerni gubitak natrijuma kroz urinfoto: Profimeida

Kalijum

Normalni nivoi kalijuma kreću se od 3,5 do 5,2 mmol/L, ali je nivo kod pomenutog pacijenta dostigao najvišu vrednost od 5 mmol/L. Previše kalijuma u ​​krvi remeti ključne električne impulse koji regulišu rad srca.

Kao rezultat, srce postaje sklono abnormalnoj električnoj aktivnosti što povećava rizik od po život opasnog nepravilnog srčanog ritma.

Karakteristični znak Adisonove bolesti

Specijalista interne medicine, koji je lečio devojčicu, primetio je njen ten preplanuo iako je bila jesen. To ga je navelo da izvrši detaljniji fizički pregled, i tada je primetio hiperpigmentaciju u dnu jezika pacijenta, što je karakteristični znak Adisonove bolesti.

Pored ovih promena, osobe sa Adisonovom bolešću imaju i simptome kao što su gubitak apetita, nizak krvni pritisak, vrtoglavica kada stoje, neobjašnjivi gubitak težine, bol u mišićima i mučnina.

stres-i-apetit-shutterstock-2339703293.jpg
Shutterstock 
jedan od simptoma adisonove bolesti je neobjašnjiv gubitak težinefoto: Shutterstock

Kako nastaje Addisonova bolest i kako se leči?

Addisonova bolest se javlja kada nadbubrežne žlezde ne rade ispravno. Ove višeslojne žlezde se nalaze na vrhu bubrega i svaki sloj proizvodi drugačiji ključni hormon.

Prvi, gornji slojevi proizvode aldosteron, hormon koji signalizira bubrezima da zadržavaju natrijum i oslobađaju kalijum kroz urin.

Kada nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljno aldosterona, natrijum koji ulazi u organizam kroz slane grickalice se isto tako brzo oslobađa u obliku urina, ostavljajući osobu dehidriranu, ekstremno umornu, žednu i sa povećanom potrebom za solju.

Drugi sloj ove žlezde proizvodi kortizol, koji se obično naziva hormon stresa. Pomaže u regulisanju šećera u krvi, krvnog pritiska i pomaže telu da se nosi sa stresom.

Nedostatak može izazvati mučninu, bol u stomaku, gubitak težine i hiperpigmentaciju.

Adisonova bolest takođe utiče na treći sloj ove žlezde koji normalno proizvodi DHEA i androgene steroide, prekursorske hormone koji se pretvaraju u ženske hormone u jajnicima i u muške hormone u testisima.

U razvijenim zemljama, autoimuna bolest je uzrok osam do devet od svakih deset slučajeva Adisonove bolesti.

hronicna-bolest-bubrega-shutterstock-2175836049.jpg
Shutterstock 
Addisonova bolest se javlja kada nadbubrežne žlezde ne rade ispravnofoto: Shutterstock

Najčešći uzroci Adisonove bolesti

Tuberkuloza je najčešći uzrok Adisonove bolesti širom sveta, ali je tuberkuloza generalno retka.

Drugi, manje uobičajeni uzroci Adisonove bolesti uključuju istoriju infekcija, posebno HIV-a i gljivičnih infekcija, teško krvarenje u nadbubrežnim žlezdama, ćelije raka koje migriraju u nadbubrežne žlezde iz drugih delova tela, hirurško uklanjanje nadbubrežnih žlezda i određene genetske mutacije.

Adisonova bolest je retka, ukupan broj obolelih kreće se od četiri do 11 na 100.000 ljudi, a najčešće se javlja kod žena srednjih godina.

Prenela: N.R.

Izvor: Dailymail.co.uk//Zdravlje.Kurir.rs