Kupanje i plivanje su nam svima verovatno najdraže aktivnosti tokom letnjih vrućina jer je zabavno, a uz to i osvežavajuće. Međutim, jeste li ikada primetili osetnu razliku vaše kože i kose nakon boravka u bazenu?

Voda u bazenima može imati negativan učinak na našu kožu i kosu i većinu hemikalija koje se koriste za održavanje čiste i sigurne vode.

Bilo da redovno plivate ili samo uživate u savremenom kupanju, razumijevanje ovih učinaka može vam pomoći vašoj koži i kosi da budu zdrave i izgledaju sjajno čak i nakon dužeg boravka u bazenu.

Kako vam voda iz bazena može naštetiti

Iako je hlor izvrstan za održavanje vode u bazenu čistom smanjenjem bakterija i održavanjem bistrine, takođe može poprilično isušiti našu kožu i kosu. Hlor može dovesti i do iritativnog kontaktnog dermatitisa, osipa uzrokovanog izlaganjem iritantnim supstancama. Neki od njegovih simptoma uključuju tamnocrvenu ili ljubičastu kožu, otok, tekstura poput košnice, nakupljanje malih bubuljica ili plikova, curenje tečnosti ili gnoja, osećaj pečenja, ljuštenje i svrab.

Ako slučajno dobijete kontaktni dermatitis nakon plivanja, trebalo bi da izbegavate češanje da biste sprečili infekciju. Lekovi bez recepta mogu pomoći, ali ako se simptomi pogoršaju ili traju nekoliko dana, obratite se lekaru.

Hlor, osim što uklanja prirodna ulja iz vaše kose, što dovodi do suvoće i lomljivosti, može na sličan način uticati na vaše oči i nokte.

stockphotowomandivingintheclearwateronherbackinthemaldivesthiscreativephotohasbeentaken656667901.jpg
Shutterstock 
Hlor uklanja prirodna ulja iz vaše kosefoto: Shutterstock

Kako se zaštititi?

Naravno, mnogi neće odustati od kupanja u bazenu jer je to njima jedina opcija tokom leta, ali zato su nam potrebna neka sredstva zaštite od tegoba izazvanih hlorom i drugim hemikalijama koje se mogu naći u bazenu.

Evo kako da se zaštitite:

  • Vlaženje kože i kose pre plivanja može smanjiti apsorpciju hlora, a samim tim i sve njegove negativne efekte
  • Nanošenje kreme za sunčanje može pomoći u hidrataciji kože i stvaranju zaštitne barijere
  • Korišćenje zaštitne maske za kosu, kao što je regenerator koji se ne ispušta, može zaštititi kosu od hlora
  • Nošenje kape za plivanje i naočara može zaštititi vašu kosu, kožu glave i kožu oko očiju
stockphotoswimmingpoolwomenswimming288995489.jpg
Shutterstock 
nakon kupanja u bazenu obavezno je istuširati se i naneti hidratnu kremu kako bi nadoknadili biljna uljafoto: Shutterstock

Nakon kupanje u bazenu obavezno tuširanje

Preporučuje se nežno sredstvo za čišćenje i hidratantna krema za obnavljanje prirodnih ulja koja se uklanjaju tokom plivanja u bazenu, a proizvodi koji sadrže ceramide ili alfa-hidroksi kiseline su posebno efikasni u pomoći vašoj koži da se oporavi i da se osećate osveženo nakon plivanja.

Prenela: N.R.

Izvor: Živim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs