Ove navike mogu vam pomoći da ublažite bol u leđima: Opuštaju i oslobađaju telo od pritiska
Foto: Profimedia / Vadym Drobot / Alamy / Alamy /

isprobajte

Ove navike mogu vam pomoći da ublažite bol u leđima: Opuštaju i oslobađaju telo od pritiska

Zdravlje -

Možda do sada niste često imali hroničan bol u leđima, a sada vam je potrebno da ranije navijete sat kako biste imali vremena da polako ustanete iz kreveta? Bol u leđima jedna je od najčešćih tegoba savremenog sveta, posebno nakon uslaska u četrdesete. Većina nas vodi sedentarni način života, pa nije iznenađujuće što telo pati. Evo kako ga možemo ublažiti.

Ali ne brinite, postoje trikovi koji će vam pomoći da ublažite bol u leđima i vratite ih u formu. U stvari, ovo nisu trikovi, već korisne navike, vežbe i pažljivo ophođenje prema svom telu. Takođe, koristiće vam malo masaže i odmora.

Plivanje

Sigurno ste nebrojeno puta čuli da je plivanje odlično za kičmu i za leđa uopšte. Sada je vreme da konačno posetite obližnji bazen ili, ako imate sreće da živite pored mora, iskoristite leto za svakodnevno kupanje.

Plivanje je odlično za bol u leđima jer voda oslobađa telo od pritiska. Ako imate veće probleme sa leđima, konsultujte se sa svojim lekarom ili fizioterapeutom o stilu plivanja jer nisu svi dobri za svakoga. Ako želite da odmorite umorna leđa, najbolja pozicija u vodi je vertikalna.

Plivanje je odlično za bol u leđima jer voda oslobađa telo od pritiska
Plivanje je odlično za bol u leđima jer voda oslobađa telo od pritiskafoto: Shutterstock

Izbegavajte savijanje

Zapamtite, teret podižete nogama, a ne leđima. Čučnite da sa poda podignete kutiju knjiga ili torbe sa namirnicama, ne savijajte leđa. Ovo je još jedan razlog da počnete da radite čučnjeve. Druga pozitivna strana je zategnuta zadnjica, mada je zdravstvena korist uvek na prvom mestu.

Mali most

Bol u leđima je obično rezultat lošeg držanja koji dovodi do neravnoteže. Jačanjem mišića trupa uz obezbeđivanje pravilne pokretljivosti, poboljšaćete svoje držanje, stabilizovati kičmu i osloboditi se bolova.

Mali most je jedna od najefikasnijih vežbi jer će vam pomoći da ojačate mišiće, nežno ih istegnete i rasteretite leđa.

Izvodite ga tako što ležite na leđima, savijate kolena, aktivirate mišiće zadnjice i trupa i podižete se od poda, zauzimajući plank položaj od kolena do ramena. Ostanite u tom položaju deset sekundi, a zatim se opustite i vratite u početni položaj. Ponovite vežbu deset puta.

Mali most je jedna od najefikasnijih vežbi jer će vam pomoći da ojačate mišiće
Mali most je jedna od najefikasnijih vežbi jer će vam pomoći da ojačate mišićefoto: Shutterstock

Pazi na svoje držanje

Postoje male dnevne navike koje možete promeniti da biste poboljšali svoje držanje i oslobodili se bolova u leđima. Najvažnije je da se fokusirate na pravilno držanje. Pokušajte što češće da se setite majčinih reči: „Ispravi se!“, koje ste nebrojeno puta čuli u detinjstvu jer još uvek važi.

Ispravite se dok sedite za računarom, uspravite se dok hodate. Glavni uzrok bolova u donjem delu leđa je loše držanje. Možete ga poboljšati i pomenutim plivanjem, jogom i pilatesom.

Prenela: O.M.

(izvor: Žena.net.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track