Kako da znate imate li sindrom karpalnog tunela? Probajte ovaj jednostavan test od 60 sekundi
Foto: Shutterstock

doktor otkriva

Kako da znate imate li sindrom karpalnog tunela? Probajte ovaj jednostavan test od 60 sekundi

Zdravlje -

Sindrom karpalnog tunela je problem koje može izazvati bol, utrnulost i peckanje u rukama i prstima. Doktor je podelio brz i jednostavan test koji moćete uraditi za 60 sekundi kako biste proverili da li ga imate.

Dr Miro Figura, anesteziolog i medicinski edukator iz Kalifornije, na svom TikTok nalogu podelio je jednostavan test od 60 sekundi uz pomoć kog možete proveriti imate li sindrom karpalnog tunela.

- Ovo je zapravo medicinski test koji se zove Falenov test i to je način broj jedan za dijagnosticiranje sindroma karpalnog tunela. Držite nadlanice spojene tokom 60 sekundi, i ukoliko se jave simptome utrnulosti, bola na bilo kom od ova tri prsta (palac, kažiprst i srednji prst ) verovatno imate sindrom karpalnog tunela.

Ovaj pokret vrši pritisak na nerv, a taj nerv utiče na ova tri prsta. Možda ste u većem riziku od razvoja sindroma karpalnog tunela ako se bavite aktivnostima koje uključuju ponavljajuće pokrete ruku ili ako imate određene zdravstvene probleme, prenosi Bristol Live.

Simptomi se mogu pogoršati noću

Često povezan sa zadacima koji se ponavljaju kao što je kucanje, sindrom karpalnog tunela takođe može biti povezan sa artritisom u zglobu, poremećajima štitne žlezde ili trudnoćom.

Simptomi sindroma karpalnog tunela mogu se pogoršati noću, što može dovesti do poremećaja sna, a posebno su uočljivi ujutru. Iako se ovaj problem često može sanirati, oporavak može potrajati nekoliko meseci.

Sindrom karpalnog tunela se ponekad može rešiti sam od sebe, posebno ako je povezan sa trudnoćom. Međutim, postoje metode za ubrzavanje oporavka i sprečavanje daljeg bola u zglobu.

Steznik za zglob pomaže u ublažavanju pritiska na nerv
Steznik za zglob pomaže u ublažavanju pritiska na nervfoto: Shutterstock

Noiste steznike za zglob

Steznik za zglob nosi se na ruci da bi se zglob održao u pravom položaju. Ovo pomaže u ublažavanju pritiska na nerv. Steznik se obično nosi tokom spavanja i može proći do šest nedelja upotrebe pre nego što se osetite poboljšanja.

Ako se simptomi sindroma karpalnog tunela nastave i pored upotrebe steznika za zglob, vaš lekar prakse može predložiti injekciju steroida koja smanjuje oticanje oko nerva, čime se ublažavaju simptomi.

Pokušajte da izbegnete ili ograničite sve aktivnosti koje zahtevaju često savijanje zgloba ili snažno hvatanje
Pokušajte da izbegnete ili ograničite sve aktivnosti koje zahtevaju često savijanje zgloba ili snažno hvatanjefoto: Shutterstock

Izbegavajte ili smanjite određene aktivnosti

Možda izgleda jednostavno, ali pokušajte da izbegnete ili ograničite sve aktivnosti koje zahtevaju često savijanje zgloba ili snažno hvatanje. To može uključivati korišćenje vibrirajućih alata, pisanje, „uradi sam“ zadatke, kućne poslove ili sviranje muzičkog instrumenta.

Vežbe za ruke

Postoji mali broj dokaza koji sugerišu da vežbe ruku mogu ublažiti simptome sindroma karpalnog tunela. Chartered Societi of Phisiotherapy je predložilo nekoliko jednostavnih aktivnosti koje biste mogli da uključite u svoju dnevnu rutinu, kao što su savijanje zgloba, savijanje prstiju i stiskanje ruku.

Za one koji traže olakšanje, preporučuje se da se pridržavaju ovih vežbi najmanje šest do osam nedelja kako bi sprečili povratak simptoma.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track