Kako ne preterivati sa putnom apotekom? Doktorka otkriva koji su lekovi zaista neophodni
Foto: Shutterstock, puna apoteka

dr jelena stojanović

Kako ne preterivati sa putnom apotekom? Doktorka otkriva koji su lekovi zaista neophodni

Zdravlje -

Bez obzira na to da li putujete sami, u društvu, sa decom ili starijim osobama, za putnu apoteku mora da ima mesta u vašem koferu. Ipak, ni u tome ne treba preterivati.

Iako je preporuka da na put ne idete bez putnog zdravstvenog osiguranja, nije na odmet poneti i pojedine lekove za bezazlenije zdravstvene probleme, koji u takvim situacijama mogu da vam budu od pomoći, kaže dr Jelena Stojanović, lekar opšte prakse.

- Osim krema sa zaštitnim faktorom, koje se podrazumevaju, u putnoj apoteci pre svega treba da se nađe redovna terapija, ako je uzimate, što hronični bolesnici već vrlo dobro znaju. Potom slede lekovi za bolove i temperaturu, iz grupe nesteroidnih antiupalnih lekova, koje lično koristim "za sve bolesti" - otkriva doktorka.

Potom obavezno treba spakovati nešto za alergiju - antihistaminik i eventualno mast, kremu, gel lokalnog dejstva, za slučaj da nas nešto ubode ili ujede.

idete da se odmorite, a ne da se lečite
idete da se odmorite, a ne da se lečitefoto: Shutterstock

- Na trećem mesti su probiotici. Ukoliko imate osetljiviji stomak, nije loše da ih uzimate par dana pre polaska, u toku letovanja, kao i par dana nakon toga, po povratku. Ništa ne može da naškodi, a koristi od probiotika su velike - podseća doktorka.

Pomenimo i toplomer, koji nije lek, ali ga svakako treba poneti na put.

Samo hanzaplast

Što se tiče sredstava za previjanje rana, zaboravite na gaze i zavoje, to je ipak posao za profesionalce, dovoljan je hanzaplast i eventualno sredstvo za dezinfekciju ili sprej za površinske rane, ako krećete na put sa malom decom koja često padaju i lako se povređuju.

ako idete sa malom decom ponesite sprej za površinske rane
ako idete sa malom decom ponesite sprej za površinske ranefoto: Shutterstock

- Komplet za prvu pomoć je preterivanje po mom mišljenju. Na kraju krajeva, svaka ozbiljnija povreda zahteva lekarsku intervenciju. Ideja je da idete na odmor, a ne na lečenje. Ne treba krenuti sa mišlju "Jao, šta sve može da se desi" i pritom spakovati "sve živo" od lekova što postoji u poseban kofer, već s time da ćete se lepo provesti.

Antibiotici ni pod razno

Naša sagovornica nikako ne preporučuje nošenje antibiotika, koji ne bi ni trebalo da se nađu u kući.

samo po preporuci lekara
samo po preporuci lekarafoto: Shutterstock

- Čak i da ih imate, nemojte ih koristiti na svoju ruku, nikad. Ako i dođe do situacije da vam treba antibiotik, naravno da ćete potražiti pomoć. U turističkim mestima ima ambulanti i dostupnih lekara, tako da je ujedno savet da ne krećete bez putnog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko imate neki akutni zdravstveni problem koji može da se reši brzo i efikasno, poput zubobolje, posetite lekara i sanirajte ga pre puta. Ako imate neke srčane tegobe, posetite kardiologa, poručuje naša sagovornica.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track