Tečnost za ispiranje usta utiče na skok krvnog pritiska: Evo koja supstanca pravi problem i zašto
Foto: Shuterrstock

studija otkriva

Tečnost za ispiranje usta utiče na skok krvnog pritiska: Evo koja supstanca pravi problem i zašto

Zdravlje -

Uravnotežen oralni mikrobiom može doprineti dobrom kardiovaskularnom zdravlju pretvaranjem nitrata u ishrani u azot oksid (NO), signalni molekul koji pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Sada, nova studija sugeriše da hlorheksidin, antiseptička supstanca koja se nalazi u vodici za ispiranje usta, može ubiti bakterije koje proizvode azot oksid i podići sistolni krvni pritisak.

Istraživači su koristili sekvenciranje i analizu gena 16S rRNA da bi ispitali da li bi upotreba hlorheksidinske antiseptičke vode za ispiranje usta dva puta dnevno tokom jedne nedelje promenila oralne bakterijske zajednice i nivoe krvnog pritiska kod 26 zdravih osoba. Sakupili su uzorke pljuvačke i struganja sa jezika učesnika i izmerili im krvni pritisak na početku, kao i sedam, deset i 14 dana kasnije.

Rezultati su pokazali da je upotreba hlorheksidina dva puta dnevno povezana sa značajnim povećanjem sistolnog krvnog pritiska i da je oporavak od upotrebe rezultirao povećanjem broja bakterija koje smanjuju nitrate na jeziku. Pojedinci sa relativno visokim nivoom bakterijskih nitrit reduktaza imali su niži sistolni krvni pritisak u mirovanju.

- Demonstracija da prisustvo bakterija koje proizvode azot oksid u usnoj šupljini može pomoći u održavanju normalnog krvnog pritiska daje nam još jednu metu da pomognemo Amerikanacima koji žive sa visokim krvnim pritiskom, a njih je više od 100 miliona - rekao je vodeći istraživač dr Nejtan S. Brajan, vanredni profesor na Odseku za molekularnu i ljudsku genetiku na Bejlor koledžu medicine u Hjustonu.

Dva od tri pacijenta kojima su prepisani lekovi za visok krvni pritisak nemaju adekvatan nadzor nad hipertenzijom. Nijedan od trenutnih lekova za lečenje hipertenzije nije usmeren na ove bakterije koje proizvode azot oksid, istakao je dr Nejtan S. Brajan.

Prema Brajanu, zahvaljujući širokoj prirodi molekula, oralne bakterije mogu imati i druge duboke efekte na ljudsko zdravlje osim regulacije krvnog pritiska. - Znamo da čovek ne može biti dobro bez adekvatne količine azot oksida koja cirkuliše kroz telo. Ipak, prva stvar koju preko 200 miliona Amerikanaca radi svakog dana je upotreba antiseptičke vodice za ispiranje usta, koja uništava "dobre bakterije" koje pomažu u stvaranju NO. Dakle, ove navike za koje se mislilo da dobre ustvari mogu doneti više štete nego koristi - rekao je on.

Prenela: V.N.

Dental-tribune.com/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track