Dodajte ovaj sastojak u kafu i mozak će vam biti zahvalan: Neurolog otkriva sve njegove prednosti
Foto: Shutterstock

isprobajte

Dodajte ovaj sastojak u kafu i mozak će vam biti zahvalan: Neurolog otkriva sve njegove prednosti

Zdravlje -

Ako ste tip osobe koja ne može da započne razgovor pre nego što popije jutarnju kafu i uživate u tom ritualu, možda bi u svoj omiljeni napitak trebalo da dodate sastojak koji može da poboljša zdravlje vašeg mozga.

Evo zašto su kafa i cimet savršen par za jutarnje uživanje i zdravlje mozga. Prema dr Šahinu Lahanu, neurologu iz Majamija, kafa je mnogo više od običnog pića.

- Mogu sa sigurnošću da kažem da kafa nudi nekoliko značajnih prednosti za zdravlje mozga. Kofein, primarni aktivni sastojak, deluje kao stimulans koji pojačava budnost, poboljšava koncentraciju i može da poboljša kratkoročno pamćenje - objašnjava dr Lahan.

Budući da je kafa bogat izvor antioksidanasa, može da pomogne u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa, što smanjuje rizik od degenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

- Neke studije su pokazale da redovna konzumacija kafe može da ima zaštitne efekte na mozak i potencijalno smanji rizik od moždanog udara - nastavlja dr Lahan.

jutarnji ritual
jutarnji ritualfoto: Printscreen / YouTube

Iako je potrebno više istraživanja o učinku kafe u odlaganju pojave Alchajmerove bolesti, dr Lahan kaže da bi umereni unos mogao da bude jednostavan, ali efikasan način ulaganja u dugoročno kognitivno zdravlje.

Kako cimet pomaže uz kafu

Koliko god kafa sama po sebi bila korisna za zdravlje mozga i kogniciju, dodavanje cimeta može dodatno da pojača njene prednosti, ali i ukus.

- Cimet sadrži jedinjenja koja mogu da pomognu u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je ključno za održavanje stabilne moždane funkcije tokom dana. Takođe je bogat antioksidansima i ima protivupalna svojstva koja mogu da doprinesu dugoročnom zdravlju mozga - objašnjava dr Lahan.

cimet pre svega reguliše šećer u krvi
cimet pre svega reguliše šećer u krvifoto: Shutterstock

Prema analizi 40 studija iz 2024. godine objavljene u časopisu Nutritional Neuroscience, cimet može značajno da poboljša kognitivne funkcije – učenje i pamćenje – i pomogne u sprečavanju i smanjenju moždanih oštećenja. Ranija istraživanja sugerišu da bi cimet mogao da pomogne u sprečavanju ili usporavanju napredovanja neurodegenerativnih bolesti, dodaje dr Lahan, iako je potrebno više istraživanja na ljudima da bi se te tvrdnje dokazale.

Ipak, doktor zagovara kafu začinjenu cimetom kao siguran i jednostavan način jačanja obrane vašeg mozga tokom godina.

- Ne radi se samo o ukusu, radi se o pružanju dodatnog sloja zaštite vašim neuronima - kaže on.

Šta treba preskočiti

Cimet uz kafu je jednostavan trik da unapredite jutarnji napitak, a ovaj duo se takođe preporučuje i kao podrška za zdravlje creva. Da biste šoljicu kafe učinili što zdravijom odustanite od veštačkih zaslađivača kao što su spartam, sukraloza i saharin, koji negativno utiču na crevne bakterije, a time indirektno i na zdravlje mozga.

Bilo bi dobro da se odreknete i kremastih dodataka s ukusom koji se često stavljaju u kafu. Mnogi od njih sadrže velike količine dodatog šećera i nezdravih masti, što može da doprinese upalama i potencijalno povećati rizik od slabljenja moždanih funkcija tokom vremena, kaže dr Lahan.

Vaš mozak žudi za jednostavnošću
Vaš mozak žudi za jednostavnošćufoto: Shutterstock

Neka kafa bude što prirodnija

Ako cimet nije dovoljan da zadovolji vaše nepce, dr Lahan savetuje da se odlučite za zdravije alternative od gore navedenih.

- Za one koji vole kafu s mlekom, odlučite se za nezaslađeno biljno mleko ili male količine običnog mleka, što je zdraviji izbor od zaslađenih i aromatizovanih opcija - objašnjava.

Što se tiče zaslađivača, predlaže korišćenje malih količina prirodnih zaslađivača ili postepeno smanjivanje njihove upotrebe. Dobra vest je da, nakon što ukinete ili ograničite unos dodatog šećera, vaši receptori za ukus mogu da se prilagode novom napitku za samo šest dana.

- Vaš mozak žudi za jednostavnošću. Obična šoljica kafe je kao slobodan put neuronima da se aktiviraju bez ometanja - zaključuje dr Lahan.

Pripremila: N.L.

Izvor: Wellandgood.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track