Kako ublažiti glavobolju usled nagle promene vremena?Pre tablete probajte hladan tuš i ove korisne namirnice
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Kako ublažiti glavobolju usled nagle promene vremena?Pre tablete probajte hladan tuš i ove korisne namirnice

Zdravlje -

Mnoge ljude muče glavobolje usled promena vremena i tokom vlažnih i vrućih letnjih dana i najčešće se manifestuju tupim bolom ili pritiskom u gornjem delu glave. U ovom slučaju ne moramo odmah da posežemo za tabletom, već možemo pokušati da je ublažimo na prirodne načine.

Pokušajte prvo da se istuširate hladnom vodom, rashladite zglobove i vrat ili se celi istuširajte. Ovo će vas osvežiti i verovatno smanjiti bol. Ako je napolju svež vazduh, prošetajte nekoliko minuta, jer i to često pomaže.

Pomažu hladan tuš, biljni čajevi i redovni obroci

Pored toga, obavezno pijte više tečnosti, jer jedan od uzroka glavobolje može biti dehidracija. Dobar način da to uradite je da napunite bocu vode i nosite je sa sobom, tako da možete da popijete nekoliko gutljaja svakih 20 minuta do pola sata. Pomoći će i parče hladne lubenice ili dinje, koji će vas osvežiti i nadoknaditi tečnost.

Laki biljni čajevi, pa čak i kafa (ali samo jedna) takođe se preporučuju da vas razbude, ali imajte na umu da oba sadrže kofein, koji deluje kao diuretik i može da podstakne dehidraciju, pa nije dobro preterivati.

Obavezno izbegavajte gazirana pića i alkohol, jer oni dovode do povećanog gubitka elektrolita, posebno kalijuma. Zbog toga su obična voda i sveže ceđeni sokovi najbolji izbor, izbegavajte one iz prodavnice zbog dodatog šećera. Ne preskačite obroke, jer glad, odnosno pad šećera u krvi, takođe može biti „krivac” za glavobolju.

Kod letnje glavobolje može pomoći i parče hladne lubenice ili dinje, koji će vas osvežiti i nadoknaditi tečnost
Kod letnje glavobolje može pomoći i parče hladne lubenice ili dinje, koji će vas osvežiti i nadoknaditi tečnostfoto: Shutterstock

Birajte zdrave ugljene hidrate

Klonite se dijeta zasnovanih na eliminaciji ugljenih hidrata, jer to može dovesti do iscrpljivanja nivoa glikogena, koji je glavna energija za mozak. Ali birajte zdrave ugljene hidrate, kao što su integralne žitarice, voće i povrće, crna čokolada i slično, jer se oni sporo razgrađuju i neće uticati na skokove šećera u krvi.

Jedite voće i povrće sa kalijumom i kalcijumom

Glavobolja može biti i znak da organizmu nedostaju neke vredne hranljive materije, pre svega kalijum, magnezijum i kalcijum, pa je dobro voditi računa da ih nadoknadite ishranom. Ova tri minerala se nalaze u značajnim količinama u mnogim vrstama voća i povrća.

magnezijum, zdrave namirnice, zdrava ishrana, minerali
foto: Shutterstock

Među najboljim izvorima kalijuma je pečeni krompir s ljuskom: na 100 grama ima neverovatnih 721 mg kalijuma. Poređenja radi, jedna banana sadrži 467 mg kalijuma, ali je važna i zbog znatne količine magnezijuma (22 mg).

Sokovi od voća i povrća sadrže i kalijum, ali i druge mineralne materije, posebno zeleno lisnato povrće. Pomenutom kombinacijom minerala bogati su i orašasti plodovi, pa nije loše da ih grickate kada vas boli glava.

Prenela: O.M.

(izvor: 24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track