Visok krvni pritisak je uobičajeno stanje koje može proći neotkriveno, ali može imati i razorne posledice. Srećom, postoji veliki broj namirnica koje mogu pomoći u smanjenju.

Visok krvni pritisak - poznat kao tihi ubica i medicinski nazvan hipertenzija - pogađa otprilike jednu trećinu odraslih u Velikoj Britaniji. U Srbiji svaki drugi stanovnik pati od povišenog krvnog pritiska.

Stanje primorava srce da jače pumpa, povećavajući rizik od značajnih oštećenja tokom vremena. Komplikacija je glavni faktor u drugim zdravstvenim bitkama, kao što su bolesti srca i bubrega, moždani udari, kao i srčana insuficijencija i napadi.

Visoki krvni pritisak je u velikoj ekspanziji tokom poslednje decenije, čemu bitno doprinosi stresan način života, nedovoljno kretanje, pušenje, prekomeran unos soli, kafe, alkohola. Ipak, tačan uzrok ove bolesti nije utvrđen.

Stručnjaci upozoravaju da je jedan od glavnih uzroka visokog krvnog pritiska ishrana, a posebno je kriva hrana sa visokim sadržajem soli.

Zašto so povećava pritisak?

Sve se svodi na to da natrijum čini da telo zadržava vodu.

- Ako jedemo previše natrijuma, voda se povlači nazad u naš krvotok. Što je više vode u našim krvnim sudovima, to je naš krvni pritisak viši - objašnjava Britanska fondacija za srce.

Smanjenje slanih grickalica je jedna od strategija za snižavanje krvnog pritiska, ali takođe možete da se borite protiv efekata natrijuma pomoću druge dijetetske taktike.

banane-shutterstock-341156408.jpg
Shutterstock 
Banane se često smatraju izvorom kalijumafoto: Shutterstock

Kalijum

Kalijum je mineral koji se nalazi u određenim namirnicama i može ublažiti neke od problema uzrokovanih prekomernim unosom natrijuma - stoga može pomoći konzumacija hrane bogate kalijumom.

- Hrana bogata kalijumom važna je u kontroli visokog krvnog pritiska, poznatog i kao hipertenzija, jer kalijum smanjuje efekte natrijuma. Što više kalijuma jedete, više natrijuma gubite kroz urin - kaže američko udruženje za srce.

Banane

Kalijum takođe pomaže da se smanji napetost u zidovima krvnih sudova, što pomaže u daljem snižavanju krvnog pritiska. Banane se često smatraju izvorom kalijuma. Na svakih 100 grama banane dobijate 330 mg kalijuma.

Postoji još jedna vrsta voća koja sadrži još više kalijuma

Suve kajsije sadrže oko 1.162 mg (ili 1,1 g) na 100 g, što ih čini daleko bogatijim kalijumom od banana.

Studije su pokazale da kalijum može da smanji visok krvni pritisak kod pacijenata sa hipertenzijom (visok krvni pritisak).

stockphotogirlwithbrownhairwearingawhitetshirtstyletopeatingfromabowlfullofdriedapricot677128321.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Suve kajsije su takođe povezane sa poboljšanjem zdravlja srca, zdravlja očiju, imunološkog sistema i smanjenog rizika od dijabetesa.

Prenela: N.R.

Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs