Kako da prođete kontrolu na aerodromu ako imate pejsmejker? Evo šta kaže kardiolog
Foto: Shutterstock

sezona letovanja

Kako da prođete kontrolu na aerodromu ako imate pejsmejker? Evo šta kaže kardiolog

Zdravlje -

Planiranje putovanja može da bude stresno za sve osobe, ali za one sa pejsmejkerom tu su i dodatni izazovi.

Kardiolog prof. dr Siniša Pavlović na Instagramu objašnjava zašto osobe sa pejsmejkerom ne mogu da prolaze kroz detektore metala i kako da se pripreme za bezbednosne procedure prilikom putovanja avionom.

- Stvar mnogo jednostavnija nego što izgleda na prvi pogled. Ne preporučuje se da pacijent prolazi kroz zonu gde se vrši pregled da li sa sobom nosi neki metalni predmet, jer u telu već ima jedan takav. Pacijenta jedino mogu da skinu do gole kože, on će sam signalizirati da postoji nešto što unosi u avion - navodi prof. dr Pavlović.

Suština je u tome da pacijent treba da ima međunarodno definisanu pejsmejker karticu da na bilo kom aerodromu u svetu može da je pokaže i da lokalni autoriteti koji se bave bezbednošću urade pregled ručno, sa ručnim pretraživačem, dodaje.

pejsmejker pomaže u regulaciji otkucaja srca
pejsmejker pomaže u regulaciji otkucaja srcafoto: Shutterstock

- Nekada, to se vrlo često dešava u Sjedinjenim američkim državama, na aerodromu moraju da oslobode "zonu pejsmejkera" da bi osoba istog pola pregledala da li je zaista u pitanju pejsmejker ili ne, što je apsolutno sigurnosna mera. U svim ostalim situacijama mogu da putuju gde god žele, kad žele i koliko god žele - navodi doktor.

Prof. dr Siniša Pavlović podseća da je od pre desetak godina u Americiji pilotima civilnog saobraćaja koji imaju pejsmejker dozvoljeno da nastave sa radom.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track