Pratite ove simptome i obratite se lekaru ako primetite bilo kakve značajne promene ili nelagodnosti. Noge mogu da budu važan pokazatelj opšteg zdravlja.

Od otoka oko članaka i vidljivih vena, preko bolnih grčeva i opadanja dlaka, vaše noge mogu da budu važan pokazatelj zdravlja. Sledi pet simptoma koje treba pratiti, kao i saveti kada je vreme da se obratite lekaru.

Otok članaka

Neki ljudi prirodno imaju deblje članke. Ako su vam noge oduvek izgledale kao da se stapanju sa stopalima bez vidljivog sužavanja kod članaka, nema razloga za brigu. Međutim, ako primetite otok u stopalima i nogama od koga vam članci izgledaju šire, razlog može da bude nakupljanje tečnosti, poznato kao edem. Uzroci su najčešće dugotrajno stajanje, prekomerna konzumacija soli, gojaznost, trudnoća, upotreba određenih lekova, ali i srčane bolesti. Ukoliko otok ne prolazi, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Bolovi u listovima

Svi ponekad dobijemo grčeve u nogama, ali ako osećate bol u listovima prilikom hodanja ili vežbanja, uz ukočenost, slabost u nogama, modro-sivu boju kožu i rane koje teško zarastaju, to mogu da budu znaci periferne arterijske bolesti (PAD). Ova bolest nastaje kada se arterije sužavaju zbog nakupljanja holesterola i masti.

shutterstock-287769251.jpg
Shutterstock 
Autonomna neuropatija je najpodmukliji oblik komplikacija šećerne bolestifoto: Shutterstock

Trnci i osećaj bockanja

Trnci i osećaj iglica u nogama često se javljaju nakon dužeg sedenja u neprijatnom položaju, ali ako osećate ukočenost, peckanje ili žarenje u nogama i stopalima, to može da bude znak dijabetičke neuropatije, posebno ako već imate dijabetes. Ovo stanje može da ošteti nerve i omete protok krvi.

Vidljive vene

Ako vene na nogama izgledaju otečeno, iskrivljeno i ispupčeno, verovatno je reč o varikoznim, odnosno proširenim venama. Ovaj problem može da izazove bol, osećaj težine, promene na koži i otok. Ako imate ove simptome, obavezno se obratite lekaru, posebno ako osećate bol, svrab ili imate rane koje ne zarastaju.

Gubitak dlaka

Ako primetite opadanje dlaka na nogama, to može biti znak PAD-a. Drugi simptomi na koje treba da obratite pažnju uključuju ukočenost, krhke nokte, otvorene rane koje teško zaceljuju, promena u boji kože, sjajna koža i kod muškaraca erektilna disfunkcija.

shutterstock-1182947965.jpg
Shutterstock 
erektilna disfunkcija kao pratilac opadanja dlakafoto: Shutterstock

I celulit može da bude simptom

Celulit se javlja kada koža na butinama i zadnjici izgleda naborana ili poput narandžine kore. Iako je veoma čest i obično nije razlog za brigu, u nekim slučajevima može da ukazuje na lipedem, abnormalno nakupljanje masti koje može da izazove bol i osećaj težine u pogođenim delovima tela.

Pripremila: N.L.

Izvor: Thesun.co.uk/Zdravlje.kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija AKO HOĆETE DA DUŽU MLADOST I BOLJE ZDRAVLJE IZBEGAVAJTE SUNCE U KRITIČNOM PERIODU! Dermatovenerolog upozorio na ozbiljne posledice