Dobre i loše strane preskakanja jednog obroka: Povremeni post nije za sve
Čak i nakon 8 sati sna, umor može nastati zbog niskog kvaliteta sna, poremećenog bioritma ili stresa. Stručnjaci objašnjavaju da propuštanje obroka može imati različite posledice na vaše zdravlje, u zavisnosti od vrste posta i individualnih reakcija.
Ponekad kasno ustanete pa preskočite doručak ili imate sastanak u vreme ručka pa ne stignete da jedete, a ponekad dođete kasno kući s vežbanja i nije vam do hrane ili jednostavno želite da isprobate povremeni post s namerom da izgubite na težini.
Ako su vam ovi scenariji poznati, znate da telo može imati dobre i loše reakcije na preskakanje obroka, a to zavisi od zdravstvenog stanja, godina i fizičke aktivnosti.
- Postoje razne vrste povremenog posta, a neke od njih mogu smanjiti nivo homocisteina, neproteinske aminokiseline čiji je visok nivo povezan sa raznim kardiovaskularnim bolestima. Isto tako, HDL koji je 'dobar' holesterol se može povećati - objasnila je dr sc. Jasmina Ćatić, kardiolog iz Specijalne bolnice Sveta Katarina.
Gladovanje
Tokom gladovanja, telo se prilagođava na manjak energije koristeći alternativne metaboličke procese. Hormonima se povećava proizvodnja glukoze u jetri, dok se smanjuje njen unos u mišiće i masno tkivo.
Ove promene zavise od trajanja gladovanja i da li se konzumira minimalna količina hrane, kao što su sokovi od voća i povrća.
Gubičete na težini, ali postoji zamka
Gubitak težine je očigledan efekat preskakanja obroka. Nutricionistkinja Bruk Alpert objašnjava da povremeni post može biti koristan za zdravlje, uključujući mršavljenje, ako se pravilno sprovodi. Međutim, ako preskočite obrok sa ciljem da unosete manji broj kalorija, a kasnije se prejedete, to nije zdravo i može sprečiti mršavljenje.
Dakle, ako vas preskakanje obroka dovede do tačke da potamanite sve slatkiše i grickalice koje imate u kući, nećete imati nikakve koristi od povremenog posta.
- Povremeni post nije za sve - napominje Alpert.
Nadutost
Jedan od pozitivnih učinaka preskakanja obroka izostanka nadutosti - objašnjava - Frensis Largeman-Rot, stručnjakinja za prehranu i zdravlje te autorke knjige Eating in Color.
- Povremeni post omogućava probavnom sistemu da preradi hranu koja je već u telu - kaže ona.
Povremeni post kao prevencija protiv upala
Istraživanja su pokazala da su tokom perioda posta, pojedinci pokazivali manje znakova upale, što dugoročno može biti dobro u prevenciji upala.
Možete se osećati umorno i nećete biti lepo raspoloženi
- To se dešava zbog pada glukoze u krvi. Kada ne hranimo naš mozak, to može signalizirati tijelo da je vrijeme za mirovanje - objašnjava Largeman-Roth.
Kada preskačete obrok, šećer u krvi biće sve niži, što se može reflektovati na vaše raspoloženje.
Glukoza je primarno gorivo za naše mozgove pa kada ga nemamo, možemo postati jako loši raspoloženi, napominje Largeman-Roth.
Produžičete životni vek
Naučnici su otkrili da su mužjaci miševa koji su bili izloženi prehrani s periodima gladovanja bili zdravi i živeli duže od miševa koji su jeli češće.
Istraživanje je takođe pokazalo da su miševi koji su manje jeli završili s manje bolesti povezanih sa starenjem, poput problema sa jetrom ili metaboličkim poremećajima.
Prenela: N.R.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdavlje.Kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice