Jetra je vitalni organ bez koga nema života, a stanje u kome se nalazi može značajno da utiče na osećaj stalnog umora i iscrpljenosti.

Jetra igra ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima koji su direktno povezani s energijom i opštim stanjem organizma. Ako konstantno osećate umor i iscrpljenost, čak i nakon dobro prospavane noći, problem bi mogao da bude u ovom organu. Slede razlozi zašto je to moguće.

Detoksikacija i metabolizam

Jetra je glavni organ za detoksikaciju u telu. Ako ne funkcioniše kako treba, efikasna eliminacija toksina je smanjena, a njihovo nakupljanje toksina može da dovede do osećaja umora i slabosti.

Proizvodnja energije

Ovaj organ igra ključnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina, što je osnova za proizvodnju energije. Ako ne funkcioniše pravilno, dolazi do poremećaja u regulaciji nivoa šećera u krvi, što može da dovede do osećaja umora.

insulinska-rezistencija-shutterstock-1233382996.jpg
Shutterstock 
jetra učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvifoto: Shutterstock

Regulacija hormona

Jetra je odgovorna za razgradnju i eliminaciju hormona, uključujući kortizol (hormon stresa) i estrogen. Poremećaji u ovim procesima mogu da dovedu do hormonske neravnoteže, što rezultira umorom, depresijom i smanjenom energijom.

Apsorpcija i skladištenje vitamina i minerala

Ova najveća "laboratorija" u telu je ključna za apsorpciju, skladištenje i metabolizam vitamina i minerala. Oštećenje jetre može da dovede do nedostatka važnih nutrijenata, što izaziva osećaj umora i iscrpljenosti.

Upalni procesi

Bolesti jetre često su praćene hroničnim upalnim procesima u telu, što može da izazove umor, bolove u mišićima i osećaj iscrpljenosti.

umor-iscrpljenost-shutterstock-2296399195.jpg
Shutterstock 
Oštećena jetra može da dovede do anemijefoto: Shutterstock

Anemija

Jetra igra ulogu u skladištenju gvožđa i podršci u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Oštećena jetra može da dovede do anemije, koja smanjuje kapacitet krvi da prenosi kiseonik, što rezultira osećajem umora i slabosti.

Pripremila: Nataša Lazović