Bol u leđima je problem koji svakodnevno pogađa veliki deo populacije, ali uz pomoć ove jednostavne metode možete da ublažite bol i sprečite grčeve u leđima. Terapeutkinja Džuli Dženings navodi da je to jednostavna rutina koja uključuje tri istezanja u sedećem položaju po tri minuta, nekoliko puta dnevno.

Ideja je da istezanje sprečava ukočenost mišića leđa, podstičući punu fleksibilnost tela. Redovnim istezanjem na ovaj način možete značajno smanjiti rizik od hroničnih bolova u leđima i pogoršanja postojećih zdravstvenih tegoba.

Dženings kaže da je jedan od najvećih uzroka bolova u leđima za mnoge ljude uporno loše držanje. Mnogi od nas se vraćaju onome što se često naziva 'udobnim položajem', za koji smatramo da nam je najugodnije da sedimo ili se krećemo. Međutim, često je upravo on osnovni uzrok hroničnog bola u leđima.

- Možda vas vaša stolica "tera" da sedite u položaju koji je loš za vaša leđa. Iz tog razloga, proverite da li je stolica koju koristite odgovarajuća. Ovo se odnosi na sav nameštaj u kome sedite, bilo da je u pitanju vaša udobna fotelja kod kuće ili kancelarijska stolica - ističe Dženings.

Ako vaša stolica nije dovoljno dobra i udobna, razmislite o ulaganju u novu kako biste pružili odgovarajuću podršku leđima i podstakli dobro držanje, ističe Dženings.

brzo-hodanje-shutterstock-479055298.jpg
Shutterstock 
Trebalo da izbegavate naporne vežbe, ali ne i da potpuno ograničite kretanje foto: Shutterstock

Dok hodate budite svesni svog držanja

Takođe, kada stojite ili hodate, pokušajte da budete svesni svog držanja. Kada imate bolove u leđima, možda mislite da ograničavanje kretanja može pomoći da se poboljša situacija, ali to često nije slučaj.

- Iako je istina da bi trebalo da izbegavate naporne vežbe, koje će verovatno pogoršati vaš bol. Ali ograničavanje kretanja tokom dana može izazvati ukočenost mišića, što dovodi do mogućnosti da se vaš bol pogorša ili barem ne poboljša - kaže Dženings.

profimedia0334267571.jpg
Profimedia 
Metoda 3 u 3 metoda uključuje tri istezanja u sedećem položaju za tri minutafoto: Profimedia

Efikasno istezanje u tri minuta

Ona savetuje metodu "3 u 3" kao efikasno rešenje. Ova metoda uključuje tri istezanja u sedećem položaju za tri minuta, što će sprečiti ukočenost mišića bez napuštanja stolice.

- Jednostavno uradite tri istezanja u sedećem položaju, zadržite taj položaj 15 sekundi, pre nego što se odmorite 15 sekundi. Zatim ponovite ciklus još dva puta. Uradite to više puta tokom dana kako biste osigurali da vaši mišići ostanu fleksibilni i sprečite ukočenost - objasnila je ona.

Prenela. O.M.

(izvor: mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)