Neuobičajani simptom može biti znak hipertenzije: Ako se ponavlja obavezno se javite lekaru
Foto: Shutterstock

oprezno

Neuobičajani simptom može biti znak hipertenzije: Ako se ponavlja obavezno se javite lekaru

Zdravlje -

Krvarenje iz nosa može biti prava noćna mora, posebno ako traje dugo. Najčešće to smatramo samo bezazlenom smetnjom, ali dr Lorens Kaningem upozorava da to ponekada može biti simptom visokog krvnog pritiska.

- Na osnovu mog iskustva, najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suv vazduh. To može biti ili zbog klima uređaja ili korišćenja unutrašnjeg grejanja, koje isušuje nazalne membrane i čini ih osetljivijima. Drugi uobičajeni uzroci uključuju traumu nosa, kao što je čačkanje nosa ili prejako duvanje - rekao je Kaningem.

Može biti simptom ozbiljnog stanja

Na primer, može biti povezano sa hipertenzijom – visokim krvnim pritiskom, kao i poremećajima zgrušavanja krvi.

- Iako je relativno retko da krvarenje iz nosa ukazuje na ova ozbiljna stanja, važno je biti svestan ove mogućnosti - ističe dr Kaningem.

Povremena krvarenja iz nosa koja prestanu u roku od nekoliko minuta ili se javljaju kada vam je unutrašnjost nosa veoma suva, obično ne treba da vas brine. Međutim, česta i obilna krvarenja iz nosa koja traju više od 20 minuta mogu ukazivati na nešto ozbiljno. Ovo je posebno slučaj ako istovremeno osetite druge neobjašnjive simptome.

krvarenje iz nosa može biti povezano sa  visokim krvnim pritiskom, kao i poremećajima zgrušavanja krvi.
krvarenje iz nosa može biti povezano sa visokim krvnim pritiskom, kao i poremećajima zgrušavanja krvi.foto: Shutterstock

- Ako se uz krvarenje iz nosa pojave modrice, krvarenje desni ili neobjašnjivi gubitak težine, veoma je važno potražiti savet lekara. Stalna i ponavljana krvarenja iz nosa mogu biti znak da se nešto ozbiljnije dešava - dodao je on.

Razređivači krvi, poput aspirina ili antikoagulansa, takođe mogu povećati verovatnoću krvarenja iz nosa. Ako ste na takvim lekovima i imate česta krvarenja iz nosa, konsultujte se sa svojim lekarom, zaključio je dr Kaningem.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Express.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track