Svaka koža sa atopijskim dermatitisom tokom lenjeg perioda i kupanja u moru ili bazenu reaguje potpuno drugačije. Razlog promena na koži leži u rastu temperature i spoljnim uticajima na kožu, kao što je sunce, pesak, slana morska voda, hlor, ali i znoj.

Zbog svih tih uticaja dešava se da svaka koža različito reaguje. Sunce pomaže već oštećenoj koži pri regeneraciji ćelija, a ukoliko je koža oštećena, može doći do iritacija pod uticajem morske vode. Odgovore na pitanja kako negovati kožu sa atopijskim dermatitisom za Alergija i ja portal dala je specijalista dermatovenerologije dr Danica Milobratović.

Ekcem voli leto

Poznato je da letnje vreme pogoduje u lečenju atopijskog dermatitisa. To se objašnava time što sunčevo zračenje ima protivzapaljensko dejstvo i povećava nivo vitamina D. Takođe tokom ovog perioda većina osoba ide na odmor, pa su i opušteniji, vreme je toplo i povećana je vlažnost vazduha što sve olakšava u borbi sa ekcemom.

profimedia0381928659.jpg
Profimedia 
sunčevo zračenje ima protivzapaljensko dejstvofoto: Profimedia

Kod nekih dolazi do pogoršanja

Ipak, kod određenog broja ljudi se ekcem pogorša tokom letnjeg perioda. To se može objasniti time da toplo vreme dovodi do širenja krvnih sudova što podstiče protok zapaljenskih ćelija. Pored toga povišena temperatura može da pogorša svrab. Tokom leta više se i znojimo, a znoj u sebi pored vode sadrži različite minerale u tragovima, koji mogu da deluju iritirajuće na kožu. Osim toga, kupanje u hlorisanoj vodi dodatno isušuje i nadražuje kožu.

Znoj i atopijski dermatitis

Sa porastom spoljašnje temperature čovek više znoji, što je prirodan način da se ohladi. Znoj se najvećim delom sastoji od vode i u manjoj količini sadrži minerale – natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar, nikal, gvožđe i hrom, kao i mlečnu kiselinu i ureu. Mnoge od ovih supstanci, ako se nađu u dovoljnoj koncentraciji, mogu da budu iritirajuće za kožu i da dovedu do pogoršanja ekcema. Ovo je posebno izraženo na pregibima kože gde se nakuplja najviše znoja, naročito kod dece sa ekcemom. Dakle, ako se više znojite preporučljivo je da češće sperete znoj i da promenite odeću.

strah-od-vode-shutterstock-2131441371.jpg
Shutterstock 
hlor deluje iritirajućefoto: Shutterstock

More i bazen

Morska voda i hlor iz bazena mogu dodatno da isuše kožu, te je važno da se odmah nakon kupanja istuširate sa običnom vodom i namažete kožu. Eemolijentne kreme se preporučuju se umesto losiona za telo, jer iako je leto i vruće, losioni nemaju isto zaštitno i hidrirajuće dejstvo kao kreme.

Kako negovati kožu?

Dr Milobratović naglašava da je pridržavanje opštih preporuka za negu kože tokom leta kod osoba sa ekcemom od izuzetnog značaja i savetuje:

  • Izlažite se suncu do 10 sati ujutro i posle 18 sati popodne
  • Nanosite antisolarne kreme koje imaju mineralne filtere (sa titanium dioksidom ili cink oksidom). Uočeno je da antisolarne kreme sa hemijskim filterima češće izazivaju zapaljenske reakcije na koži u onosu na kreme sa mineralnim filterima. Takođe trebalo bi se koristiti antisolarne kreme koje su hipoalergijske i pružaju široki spektar zaštitite, odnosno štite od UVB i UVA zračenja.
  • Istuširajte se odmah nakon kupanja, jer slana voda i hlor mogu da isuše kožu
  • Negujte kožu sa emolijentnim kremama

Za više informacija o alergijama posetite sajt Nacionalnog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani- Alergija i ja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Alergijaija.com/zdravlj.kurir.rs