Kada se osećate umorni kao pas, kao što se mnogi ljudi osećaju, polovinu vremena provodite samo u borbi da ostanete budni - život prolazi, a vi ne uspevate da pratite njegov ritam.

Najbolje što možete da preduzmete je totalna obnova energije - promena u načinu na koji jedete, pijete, vežbate i spavate. Ne bi takođe škodilo da posetite lekara koji može da predloži analizu krvi na hipotireozu, anemiju, nedostatak vitamina B12 i druga stanja koja mogu da budu uzrok umora.

Brze popravke

Za brzo osveženje, stavite dve kapi ulja nane na parče tkanine ili papirnu maramicu, prislonite uz nos i duboko dišite. Ukoliko imate više vremena, probajte da u vodu za kupanje dodate dve kapi ovog ulja sa četiri kapi ruzmarina za okrepljujuće potapanje.

nana-shutterstock-2455288559.jpg
Shutterstock 
nana povećava budnostfoto: Shutterstock

Lezite na leđa i koristite jastuke da poduprete stopala iznad nivoa glave. Jogiji u Indiji se bore protiv umora upražnjavajući metode koje pospešuju dotok krvi u mozak, što povećava nivo budnosti.

Visokooktanska ishrana

Neka vam doručak bude obilan, uz više malih obroka i zdravih zalogaja tokom dana. To je bolje od dva ili tri velika obroka. Pokušajte da ograničite energetski unos svojih obroka na 300 kalorija. To će održati stabilnim nivo šećera u krvi i pomoći da se spreči pad energije.

Budite štedljivi sa namirnicama koje sadrže velike količine rafinisanih ugljenih hidrata (beli šećer i belo brašno) i unosite više namirnica bogatih vlaknima, koje sadrže kompleksne ugljene hidrate, kao što su žitarice od celog zrna, integralni hleb i povrće. One pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

voce-i-povrce-shutterstock-1827408254.jpg
Shutterstock 
jedite hranu bogatu vlaknimafoto: Shutterstock

Isecite opran, neoljušten krompir na kriške i ostavite ih tokom noći da se natapaju u vodi. Ujutro popijte dobijenu tečnost koja je bogata kalijumom. Vašem organizmu je potreban ovaj mineral, jer on, pored uticaja na druge vitalne funkcije, prenosi nervne impulse i omogućava pokretanje mišića; neke osobe koje se bave prirodnim metodama lečenja smatraju da su nedostaci hranljivih materija uobičajeni kod umornih ljudi.

Šta piti

Pijuckajte vodu tokom celog dana, najmanje osam čaša. Nemojte čekati da osetite žeđ, jer se "alarm za žeđ" ne aktivira uvek na vreme. Čak i blaga dehidracija može da izazove osećaj umora.

Smanjite unos pića sa kofeinom (posle početnog skoka energije obično sledi njen pad) i ograničite unos alkohola koji inhibira centralni nervni sistem.

joga-shutterstock-2234508739.jpg
Shutterstock 
Uradite deset minuta vežbi niskog intenziteta kada se osećate tromofoto: Shutterstock

Pokrenite svoj motor

Pokušajte da tokom što više dana u nedelji upražnjavate najmanje trideset minuta aerobne vežbe. Vežbanje ne samo da vam pomaže da smršate (nošenje viška kilograma je zamorno), već takođe povećava vašu energiju.

Uradite deset minuta vežbi niskog intenziteta kada se osećate tromo. Osobe koje pate od umora često imaju smanjen nivo adenozin-difosfata, unutrašnjeg "glasnika" uključenog u metabolizam energije. Drugim rečima, nema dovoljno "varnica" u motoru. Skoro svaka vrsta aktivnosti će biti od pomoći – pevanje, duboko disanje, šetnja ili istezanje.

Zaspite da biste se osvežili

Uvek ustajte iz kreveta u isto vreme, čak i za vikend. Vaš organizam će s vremenom prihvatiti redovan dnevni ritam. Idite na spavanje ranije nego obično ako vam je potreban duži san. Sve dok ustajete u isto vreme svakog jutra, fleksibilan raspored odlaska na spavanje je sasvim u redu.

dremanje-shutterstock-265421750.jpg
Shutterstock 
dremajte ne više od pola satafoto: Shutterstock

Neka vam dremanje bude kratko. Ukoliko tokom dana spavate duže od pola sata, vaš organizam će želeti još i osećaćete se pospano kada se probudite.

Dopunite svoje rezerve energije

Ženšen ili ginseng od davnina služi kao pomoć za osećaj iscrpljenosti. Uzimajte 100-250 mg ekstrakta panaks ženšena jednom ili dva puta dnevno. Ovaj biljni preparat stimuliše nervni sistem i pomaže vašem organizmu da se zaštiti od razornog dejstva stresa.

Pokušajte sa uzimanjem 150 mg magnezijuma dva puta dnevno. Magnezijum, između ostalog, igra ulogu u pretvaranju proteina, masti i ugljenih hidrata u energiju. Blagi nedostatak magnezijuma može da bude uzrok umora kod nekih ljudi.

Ginko poboljšava dotok krvi do mozga, što može da doprinese da se osećate budnije i manje umorno. Uzimajte ujutru 15 kapi tinkture ginka.

Pripremila: N.L.

Izvor: Izvor: Knjiga: 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs