Iako je fizioterapija široko priznata kao ključna komponenta u lečenju različitih zdravstvenih stanja, mnogi i dalje imaju pogrešna uverenja o ovoj oblasti fizikalne medicine.

Svetski dan fizioterapije, koji se obeležava 8. septembra, predstavlja savršenu priliku da prenesemo najčešće mitove o njoj, kao i informacije zasnovane na činjenicama.

Fizioterapija je bolna

Činjenica: Iako neki pacijenti mogu daosećaju nelagodnost tokom tretmana, cilj fizioterapije je smanjenje bola, a ne njegovo izazivanje. Fizioterapeuti prilagođavaju intenzitet vežbi kako bi tretman bio podnošljiv za pacijente. Privremena nelagodnost se često javlja tokom rehabilitacije, ali dugoročno, fizioterapija smanjuje bol i poboljšava pokretljivost, vraćajući pacijentima kvalitet života.

Namenjena je samo za sportske povrede

Činjenica: Iako je neizostavna u lečenju sportskih povreda, fizioterapija je daleko šira. Fizioterapeuti rade sa pacijentima svih starosnih grupa i sa različitim stanjima, uključujući neurološke poremećaje i gerijatrijsku negu. Takođe, pomažu deci sa razvojnim problemima da postignu funkcionalnost i samostalnost.

sportske-povrede-shutterstock-2341551045.jpg
Shutterstock 
sve starosne grupe i različita stanjafoto: Shutterstock

Fizioterapeuti samo daju vežbe

Činjenica: Vežbe su važan deo, ali fizioterapeuti koriste i druge tehnike poput elektroterapije, manualne terapije i edukacije o pravilnom držanju. Svaki tretman je prilagođen potrebama pacijenta i stalno se prati napredak.

Lekar mora da vas uputi fizioterapeutu

Činjenica: U većini slučajeva, nije potreban uput lekara. Fizioterapeuti su kvalifikovani da samostalno dijagnostikuju i leče različita stanja i po potrebi vas mogu uputiti specijalisti.

Fizioterapija je deo ortopedije

Činjenica: Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Fizioterapija igra vitalnu ulogu u ortopediji, ali je to ne čini njenim delom. Fizioterapeuti mogu da leče sve vrste pacijenata, uključujući ortopedske, kardiovaskularne, neurološke, pedijatrijske, gerijatrijske i mnoge druge.

bol-u-ramenu-fizioterapija-shutterstock-1383406592.jpg
Shutterstock 
Fizioterapeuti mogu da leče sve vrste pacijenatafoto: Shutterstock

Isto je što i masaža

Činjenica: Masaža je samo jedna od mnogih tehnika. Fizioterapija je usmerena na dugoročno lečenje funkcionalnih problema, uključujući kombinaciju terapija i vežbiza obnavljanje pokretljivosti i smanjenje bola.

Potrebna samo za lečenje bola

Činjenica: Fizioterapija pomaže u poboljšanju funkcionalnosti tela, prevenciji povreda, povećanju fleksibilnosti i snage, a ne samo za smanjenje bola.

Može da se radi kod kuće, bez fizioterapeuta

Činjenica: Iako se neke vežbe mogu raditi kod kuće, bez stručnog nadzora postoji rizik od nepravilnog izvođenja i pogoršanja stanja. Fizioterapeuti individualno prilagođavaju terapije svakom pacijentu.

disanje-iz-stomaka-shutterstock-788079988.jpg
Shutterstock 
Fizioterapeuti individualno prilagođavaju terapije svakom pacijentufoto: Shutterstock

Fizioterapija je samo za starije osobe

Činjenica: Fizioterapija je korisna za sve uzraste. Pomaže deci sa razvojnim poteškoćama, sportistima u prevenciji povreda, kao i trudnicama pre i nakon porođaja.

Operacija je poslednja/jedina opcija

Činjenica: Od lečenja degenerativnih bolesti diska, osteoartritisa i rupture rotatorne manžetne ramena do povreda meniskusa, fizioterapija se pokazala jednako efikasnom kao operacija. Dakle, operacija nije jedina opcija. U mnogim slučajevima, fizioterapija postiže odlične rezultate i može da spreči operaciju kod širokog spektra stanja.

Izvor: Cbphysiotherapy.in/Zdravlje.kurir.rs