Nedavne studije kineskih naučnika ukazale su na iznenađujuću vezu između uobičajene gljivice koja uzrokuje perut i povećanog rizika od kancera.

Da li biste ikada povezali perut s rakom dojke? Ako je verovati nedavnoj studiji kineskih naučnika, Malassezia globosa, vrsta gljivica sličnih kvascima, mogla bi da prodre u masno tkivo dojke i tako poveća rizik od razvoja tumora. Ipak, još uvek nije jasno kako navedena gljivica to postiže.

Tumor brže raste

Kako bi potvrdili ovu mogućnost, stručnjaci su sproveli istraživanje na miševima kojima su hemijskim putem izazvani tumori. Nakon toga, ubrizgali su gljivicu Malassezia globosa u već postojeće tumore kako bi posmatrali njene efekte. Istraživanje je pokazalo da gljivica kolonizuje tkivo dojke kod ovih miševa, što dovodi do bržeg rasta tumora i smanjuje stopu preživljavanja.

dojke-shutterstock-1956836542.jpg
Shutterstock 
gljivica dovodi do bržeg rasta tumora i smanjuje stopu preživljavanjafoto: Shutterstock

Autor studije, profesor Ki-Ming Vang, upozorio je da rezultati imaju važne implikacije po ljudsko zdravlje i naglasio koliko je bitno voditi računa o nezi kože i kose.

Iako Malassezia globosa može da izazove probleme poput peruti na temenu i dermatitisa, oticanja i iritacije kože na drugim delovima tela, Vang ističe da je još uvek nejasno kako tačno dolazi do tkiva dojke i povećava rizik od kancera.

Rak debelog creva

Prethodna istraživanja takođe su ukazala na povezanost mikroorganizama s povećanim rizikom od određenih vrsta raka. Jedno od njih odnosi se na bakteriju Fusobacterium nucleatum koja živi u zubnom plaku, što bi moglo da objasni zašto su neki tumori debelog creva toliko teški za lečenje. Naime, naučnici su pronašli ovu bakteriju u većem broju u uzorcima stolice pacijenata obolelih od raka debelog creva u poređenju sa zdravim osobama.

debelo-crevo-shutterstock-2280557893.jpg
Shutterstock 
bakterija Fusobacterium nucleatum iz zubnog plaka povezana sa rakom crevafoto: Shutterstock

Još jedna bakterija, Streptococcus anginosus, povezana je s rakom želuca. Kineski i singapurski naučnici pokazali su da bakterija, koja se inače nalazi u grlu, ustima i vagini, mogu da podstaknu rast raka želuca.

Još jedna vrsta bakterije, Helicobacter pylori, poznata je po tome da uzrokuje čir na želucu, što takođe povećava rizik od razvoja raka želuca, petog najčešćeg oblika raka u svetu.

HPV

Među poznatije mikroskopske organizme povezane s rakom ubraja se Humani papiloma virus (HPV), virus koji se prenosi seksualnim putem i obično ne izaziva nikakve simptome, ali neki tipovi ovog virusa povezani su s povećanim rizikom od raka grlića materice.

Pripremila: N.L.

Izvor: Dailymail.co.uk/Zdravlje.kurir.rs