Nekada je dovoljno promeniti životne navike - imati ustaljeni ritam ustajanja i odlaska na spavanje, uvesti fizičku aktivnost tokom dana, izbegavati uzimanje kofeina i alkohola neposredno pred spavanje ili ovladati tehnikama relaksacije. A tu su i napici koji mogu da vas opuste i pomognu vam da brže zaspite i bolje spavate.

Sok od višnje

Kada je reč o napicima bogatim nutrijentima koji pozitivno utiču na san, teško je nadmašiti sok od višnje. Ovaj napitak je bogat magnezijumom i melatoninom, a sadrži i malu količinu triptofana. Pored toga, malo kliničko istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da ovaj slatkasto-kiseli sok povećava ukupno trajanje sna i njegovu efikasnost, odnosno kvalitet spavanja.

shutterstock-1779389165.jpg
Shuterstock Teško je nadmašiti sok od višnje

Čaj od kamilice

Nemojte da vas zavara nežni cvet kamilice - ova biljka je neprocenjivo blago. Ima antiinflamatorna svojstva i služi kao podrška za imunitet, metabolizam i nervni sistem. Često se koristi i kao sredstvo za opuštanje, što pomaže pri lakšem uspavljivanju. Ipak, osobe koje su alergične na ambroziju trebalo bi da budu oprezne, jer je kamilica u srodstvu s ovom biljkom.

Toplo mleko

Mnogi od nas pamte detinjstvo po ispijanju toplog mleka pred spavanje. Ispostavilo se da je ovo zaista odličan način da se poboljša kvalitet sna. Kravlje mleko je bogato triptofanom, magnezijumom, kao i vitaminima A, B12 i, ponekad, vitaminom D. Takođe, ispijanje toplih napitaka ima umirujući efekat, što nas priprema za san. Možete da probate i zlatno mleko koje se pravi tako što se prokuva mleko (ili bademovo mleko) sa kurkumom, cimetom, đumbirom i medom.

caj-od-maticnjaka-shutterstock-690635410.jpg
Shutterstock Matičnjak smiruje i opušta

Čaj od matičnjaka

Ovaj napitak koji podstiče san ima blag, blago slatkas ukus. Matičnjakopušta nervni sistem, deluje protiv stresa i utiče na bolje raspoloženje istovremeno blago smanjujući visok pritisak, što ga čini savršenim napitkom pre spavanja. Istraživanja potvrđuju sedativni efekat - studija iz 2011. godine pokazala je da čaj od matičnjaka smanjuje simptome nesanice za 42 odsto kod učesnika istraživanja.

Smuti od kivija i banane

Ako vam prija nešto konkretnije pred spavanje, smuti od kivija i banane može da bude odličan izbor. Iako ova kombinacija može da se čini neobičnom, banane su bogate triptofanom, magnezijumom, melatoninom, vlaknima i vitaminima B6 i C, dok je kivi bogat serotoninom i vlaknima. Istraživanje iz 2023. godine povezalo je kivi sa poboljšanjem sna kod sportista.

Pripremial: N.L.

Izvor: Ralsimple.com/Zdravlje.kurir.rs