Mediteranska dijeta smanjuje rizik od srčane slabosti: Ovaj režim ishrane posebno je blagotvoran za žene
Nova meta-analiza pokazuje da mediteranska dijeta može smanjiti rizik od srčane slabosti, posebno kod žena. Istraživanje ukazuje da veće pridržavanje ove dijete značajno smanjuje rizik od srčane slabosti, naglašavajući važnost antiinflamatorne hrane za zdravlje srca.
Kardiovaskularne bolesti (KVB) su glavni uzrok smrtnosti širom sveta, doprinoseći porastu hospitalizacija i ekonomskom opterećenju.
Srčana slabost (HF) je uobičajana za KVB, povezana je sa lošim stopama preživljavanja, sa oko 50% pacijenata koji prežive pet godina nakon dijagnoze. Njegova prevalencija se povećava sa godinama, pogađajući do 20% ljudi starijih od 80 godina.
Mediteranska ishrana je bogata mononezasićenim mastima (iz maslinovog ulja), koje smanjuju upale i poboljšavaju zdravlje srca, smanjujući rizik od srčane slabosti.
Preliminarna analiza
U preliminarnoj pretrazi literature identifikovano je 682 publikacije. Pisma, recenzije, eksperimentalne studije i radovi sa učesnicima mlađim od 18 godina su isključeni.
Konačna analiza obuhvatila je šest prospektivnih studija sa devet nezavisnih kohorti u Evropi, uključujući 216.385 odraslih osoba bez srčane slabosti (HF) na početku. Istraživanje je obuhvatilo 54,7 odsto žena, uz prosek praćenja od 11 godina.
Mediteranska dijeta smanjuje inflamatorne citokine i pozitivno utiče na metabolizam glukoze, insulinsku rezistenciju i nivoe lipida, čime se dodatno smanjuje rizik od HF.
Ograničenja i dalja istraživanja
Ova studija ima nekoliko ograničenja, uključujući to što se fokusira isključivo na evropske istraživanja, kao i moguće smanjenje pridržavanja mediteranske dijete među učesnicima.
Takođe, nije praćeno kako se ishrana menjala tokom vremena. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i istražila praktična primenljivost mediteranske dijete u kliničkim uslovima.
Izvor: News-medical.net/Zdravlje.Kurir.rs
Mediteranska dijeta je i zvanično najbolja za zdravlje srca kod žena, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 24 %
Vreme je za domaći sok od zove: Osvežava, okrepljuje i ima brojna blagotvorna svojstva za organizam