Slušaj vest

Jedna od najvažnijih promena je zdravija ishrana, koja treba da uključuje više voća i povrća, uz smanjenje unosa zasićenih masti i šećera.

Zdravstveni sajt NHS preporučuje da ukoliko ste u riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti, prvo pokušate promene u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Takođe, postoje namirnice koje mogu pomoći u snižavanju holesterola i delovati kao prirodne alternative lekovima.

Zob

Zob je celovita žitarica koja je dobar izvor vlakana, posebno beta glukana, a bogata je i vitaminima, mineralima i antioksidansima. Preporučuje se u obliku kaše, koja dugoročno može smanjiti nivo holesterola. Istraživanja pokazuju da 3,5 grama beta-glukana dnevno može smanjiti loš holesterol za 4,2%.

Međutim, i dalje nema dokaza koji bi povezali zob sa smanjenim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

Streoli i stanoli

Jedan od tih sastojaka su biljni steroli i stanoli (vrste biljnih jedinjenja koja se nalaze u biljkama i imaju strukturu sličnu holesterolu), koji se mogu naći u obogaćenim proizvodima kao što su margarini, mleka i jogurti.

Iako mogu smanjiti nivo "lošeg" holesterola (LDL) za 6-12% u periodu od nekoliko nedelja, istraživanja nisu pokazala da oni smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Beli luk

Beli luk je još jedan sastojak koji može doprineti smanjenju holesterola, ali su rezultati istraživanja pomešani.

Neke studije su pokazale da sirovi beli luk može smanjiti nivo holesterola, dok su druge pokazale da nema značajnih efekata.

stockphotofemaleeatinggarlicgarlicforfreshbreath1310249467.jpg
Beli luk je još jedan sastojak koji može doprineti smanjenju holesterola, ali su rezultati istraživanja pomešani. Foto: Shutterstock

Masna riba

Bogata omega-3 masnim kiselinama, može smanjiti nivo triglicerida u krvi, ali ne utiče direktno na holesterol.

Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje, ali se suplementi ne preporučuju za prevenciju srčanih bolesti, osim ako ih lekar ne prepiše zbog visokih triglicerida.

Iako promene u ishrani mogu pomoći u smanjenju holesterola, važno je konsultovati se sa lekarom pre nego što donesete bilo kakve odluke o ishrani ili lečenju.

 Prenela: N.R.

Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs