Slušaj vest

Za pripremu sirupa za bolno grlo biće vam potrebni prirodni sastojci, a jedan od ključnih je kurkuma, poznata i kao indijski šafran. 

Potrebno je

  • 4 velike kašike meda
  • kašičica kurkume u prahu
  • kašičica sitno narendanog đumbira
  • kašičica zgnječenog belog luka
  • pola kašičice cimeta u prahu
  • pola kašičice ljute paprike u prahu
  • 4 velike kašike limunovog soka
  • sok od jedne pomorandže

Priprema

Prvo malo zagrejte med da se razblaži, a zatim dodajte ostale sastojke. Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da sirup odstoji sat vremena. Zatim ga procedite kroz cediljku ili krpu i čuvajte u tegli zatvoreno.

Uzimajte kašičicu sirupa nakon obroka dva do tri puta dnevno. Možete ga čuvati i u frižideru ili sličnom hladnijem mestu.

profimedia0219446408.jpg
Profimedia Kurkuma se može pohvaliti antiflamatornim i antioksidativnim svojstvima

Kako sirup pomaže?

Kurkuma je blagotvoran začin koji se koristi u ishrani, ali i u medicinske svrhe zbog svog antiinflamatornog i antioksidativnog sastava.

Njena aktivna supstanca, kurkumin, pomaže u smanjenju upala u telu i smirivanju bolova, uključujući one izazvane upalom grla.

Takođe, kurkuma je korisna kod različitih stanja, poput reumatoidnog artritisa, osteoporoze, kožnih oboljenja i problema sa crevima.

Redovno korišćenje kurkume može da ojača imunitet, smiri upale, dok sirup sa kurkumom efikasno ublažava bolove u grlu i smiruje kašalj.

Prenela: N.R.

Izvor: Aktivni.metropolitan.si/Zdravlje.Kurir.rs