Kako oporaviti želudac nakon antibiotika? Kiseli kupus i jogurt prvi na listi poželjnih namirnica
Antibiotici su nekada zaista neophodno i najefikasnije rešenje u borbi protiv ozbiljnih bakterijskih infekcija, ali njihova primena često dovodi do narušavanja ravnoteže u organizmu.
Antibiotici su vrsta lekova koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija. Deluju tako što zaustavljaju infekciju ili sprečavaju njeno širenje. Postoji mnogo različitih vrsta antibiotika. Neki su širokog spektra, što znači da deluju na širok spektar bakterija koje izazivaju bolesti. Drugi su dizajnirani da ubiju određene vrste bakterija. Uz to, antibiotici mogu imati neke neželjene efekte, uključujući negativan uticaj na mikrobiom creva. Oporavak može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od vrste antibiotika i individualnih faktora.
Najčešće posledice upotrebe antibiotika:
* Probavni problemi
* Narušena crevna flora
* Oslabljen imunitet
* Osećaj iscrpljenosti i umora
* Narušena funkcija jetre
i ojačali organizam nakon antibiotske terapije, preporučuje se adekvatna ishrana bogata vlaknima i korisnim bakterijama, kao i dodatna suplementacija poput probiotika, vitamina D, magnezijum bisglicinata, cinka, selena i omega-3 masnih kiselina.
Jedite fermentisanu hranu
Savetuje se uzimanje jogurta, sira, kiselog kupusa... Oni sadrže veliki broj zdravih bakterijskih vrsta, kao što su laktobacili, koji mogu pomoći da se crevna mikrobiota vrati u zdravo stanje nakon antibiotika.
Jedite hranu bogatu vlaknima
Vaše telo ne može da probavi vlakna, ali ih vaše crevne bakterije mogu probaviti, što pomaže u stimulisanju njihovog rasta. Kao rezultat toga, hrana bogata vlaknima može pomoći u obnavljanju zdravih crevnih bakterija nakon kursa antibiotika.
Istraživanje iz 2022. pokazalo je da svakodnevna konzumacija rastvorljivih vlakana može pomoći u smanjenju ARG-a u crevima. Ipak, najbolje je jesti hranu bogatu vlaknima nakon što završite kuru antibiotika jer vlakna mogu smanjiti njihovu apsorpciju, a u takvu hranu spadaju integralne žitarice, pasulj, voće i povrće.
Pripremila: Violeta Nedeljkovic
Čaj od šipka ublažava prehladu, ali i bol u zglobovima: Čuveni travar otkriva kako ga pravilno spremiti