Slušaj vest

Mnogima su poznate Plave zone - delovi sveta u kojima ljudi žive najduže, a stanovnici ovih krajva nisu samo dugovečni - već su i zdravi, vitalni i vispreni do duboke starosti. Čuveni istraživač ovih Plavih zona, Den Bitner, na svom Instagram nalogu navodi pet osnovnih stubova svake ishrane povezane sa dugovečnošću širom sveta. 

- Kada proučavamo ljude koji najduže žive, vidimo da oko 90 odsto njihove tradicionalne ishrane čine integralne žitarice, zeleno lisnato i ostalo povrće iz bašte, korenasto povrće poput batata i mahunarke. Zapravo, ako svakog dana pojedete oko šolju pasulja ili drugih mahunarki, verovatno time produžavate životni vek za oko četiri godine - sugeriše ovaj autor. 

mediteranska-ishrana.jpg
Oko 90 odsto njihove tradicionalne ishrane čine namirnice biljnog porekla Foto: Shutterstock

Meso se jede povremeno, u posebnim prilikama, nikako svakodnevno, u proseku oko pet puta mesečno, što bi bila peta stavka. Riba i jaja su zastupljeni mnogo manje nego što biste očekivali. U Plavim zonama, zanimljivo, uopšte nema krava, navodi. 

Šta su jeli ceo život, a ne sada?

Kad je reč o piću, to je uglavnom voda, oko šest čaša dnevno, zatim biljni čajevi i kafa.

zalfija shutterstock_1014319855.jpg
Piju se voda, biljni čajevi i kafa Foto: Shuttestock

- Ako želite da znate šta je neko jeo da bi doživeo stotu, morate znati šta je ta osoba jela kao dete, mlada odrasla osoba, u srednjim godinama i u penziji. Ne možete samo pitati stogodišnjaka kako se hrani u poslednje vreme. I tada se pokazuje vrlo jasan obrazac - bilo da su iz Azije, Evrope, Latinske Amerike ili Sjedinjenih Država, njihova ishrana je 90-100 odsto zasnovana na celovitoj biljnoj hrani - zaključuje Den Bitner. 

Ljudi bi trebalo da imaju slobodu da sami izaberu ono što je za njih najbolje, dodaje, kao i da bi trebalo obezbediti takvo okruženje u kojem je zdrav izbor i lakši i jeftiniji.

Izvor: Danbuettner/Zdravlje.kurir.rs

Žive duže i ne znaju za demenciju: Stanovnici Ikarije svakodnevno piju čaj od tri biljke