Slušaj vest

Jaja su bogata proteinima i sadrže malo ugljenih hidrata, dok ovsena kaša nudi kombinaciju složenih ugljenih hidrata, vlakana i proteina. Koja je opcija bolja za vas zavisi od vaših ciljeva i potreba.

Poređenje osnovnih nutritivnih vrednosti

Dva pržena jajeta:

* 143 kcal

* 10 g masti (3,2 g zasićene)

* 12,4 g proteina

* 410 mg holesterola

* 1 g ugljenih hidrata

jaja shutterstock_1888455760.jpg
Foto: Shutteratock

Pola šolje ovsenih pahuljica (40 g):

* 150 kcal

* 3 g masti

* 27 g ugljenih hidrata

* 4 g vlakana

* 5 g proteina

* 0 mg holesterola

Priprema je ključna – dodaci poput putera, slanine ili šećera mogu značajno uticati na nutritivni kvalitet oba jela.

shutterstock-2025946097.jpg
Foto: Shutterstock

Prednosti jaja

* Potpuni izvor proteina: Sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina.

* Bogata holinom i selenom: Holin podržava funkciju mozga, a selen štiti ćelije i pomaže radu štitne žlezde.

* Pomažu sitosti: Zbog visokog sadržaja proteina, jaja duže zasićuju.

Prednosti ovsene kaše

* Izvor rastvorljivih vlakana (posebno beta-glukana): Pomaže varenju, smanjuje holesterol i stabilizuje šećer u krvi.

* Sadrži važne minerale: Mangan, cink, bakar, tiamin – svi važni za imunitet i metabolizam.

* Podržava zdravlje srca: Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i telesne težine.

Šta je bolji izbor?

Ne postoji univerzalno rešenje – sve zavisi od vašeg organizma. Ako vam je cilj više proteina – jaja su bolji izbor. Ako vam treba više vlakana i sporiji izvor energije – ovsena kaša je pogodnija.

Važno: jaja kombinovana sa povrćem, tostom od celog zrna ili avokadom daju zdrav obrok. Ovsena kaša sa cimetom, orašastim plodovima i svežim voćem može biti idealan balans ukusa i zdravlja.

Jaja ili ovsena kaša za mršavljenje?

Oba izbora mogu pomoći u regulaciji apetita. Proteini iz jaja i vlakna iz ovsa doprinose osećaju sitosti. Studije pokazuju da jaja mogu imati blagu prednost u ovom smislu, ali i beta-glukan iz ovsa pomaže pri kontroli težine.

ovsena-kasa-shutterstock-734731069.jpg
I jaja i ovsena kaša su odlične opcije za doručak – važno je kako ih pripremite i s čime ih kombinujete Foto: Shutterstock

5 saveta za zdraviji doručak

* Začini umesto šećera: Dodajte cimet ili vanilu u ovsenu kašu umesto meda ili sirupa.

* Kombinujte jaja i ovsene pahuljice: Na primer – ovsena kaša sa poširanim jajetom.

* Kuvajte jaja na zdravim uljima: Koristite maslinovo ulje ili ulje avokada.

* Izbegavajte instant ovsenu kašu: Birajte integralne, manje prerađene pahuljice.

* Kupujte organska jaja kad možete: Mogu imati više hranljivih materija.

Zaključak

I jaja i ovsena kaša su odlične opcije za doručak – važno je kako ih pripremite i sa čime ih kombinujete. Spoj proteina i vlakana daje energiju, produžava osećaj sitosti i može pozitivno uticati na zdravlje celog organizma.

3 zdrave užine, a jednostavne za pripremu: Savršene da ih ponesete u školu ili na posao

Izvor: everydayhealth.com/zdravlje.kurir.rs