Loš zadah? Krivac možda nije u četkici, već u tanjiru
Saznajte kako određene namirnice utiču na dah i kako pravilna ishrana i higijena mogu sprečiti neprijatan zadah iz usta.
Ako vam je zubna higijena odlična – perete zube dva puta dnevno, koristite konac za zube jednom dnevno i čistite jezik – vaš loš zadah može biti povezan sa vašom ishranom.
Određena hrana može da vam zagadi dah satima i da doprinese zmajevom dahu na druge načine. Evo nekih krivaca:
Beli luk i crni luk
Beli luk i crni luk su na vrhu liste kada je u pitanju halitoza - kaže Lisa Harper Maloni, magistar javnog zdravlja, doktorka studija, vanredna profesorka na Stomatološkom fakultetu Bejlor u Teksasu.
To je zato što smrdljiva jedinjenja sumpora u belom i crnom luku zadržavaju se u ustima i apsorbuju se u krvotok, a izbacuju kada izdišete.
Kafa i alkohol
Kafa i alkoholna pića stvaraju povoljno okruženje za rast bakterija u ustima. Takođe imaju efekat sušenja, što smanjuje lučenje pljuvačke i omogućava bakterijama neprijatnog mirisa da se duže zadržavaju.
Nekoliko drugih namirnica – uključujući mlečne proizvode, ishranu bogatu mesom, sok od pomorandže i gazirana pića – ponekad se pominje kao okidači lošeg zadaha. Maloni kaže da nema „nikakve čvrste naučne dokaze“ o tome.
Pol Vankevič, doktor stomatologije, vanredni profesor na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Tafts, slaže se. Bilo koja hrana ili piće, kaže on, mogu nakratko izazvati neprijatan miris iz usta ako se zadrže u ustima.
- Ovo je beznačajno i ne donosi nikakve posledice - kaže Vankevič za WebMD u imejlu. Pranje usta i jezika vraća vam dobar dah.
Hrana i pića koja čine da vam dah lepo miriše
Voda
Ova tečnost bez mirisa pomaže u ispiranju iz usta komadića hrane kojima se bakterije hrane. Pijenje vode podstiče proizvodnju pljuvačke, koja deluje kao stalno sredstvo za čišćenje i rastvara smrdljive supstance u hrani i piću.
Žvakaća guma bez šećera
Žvakaća guma otklanja hranu i mrtve ćelije sa zuba, desni i jezika i podstiče proizvodnju pljuvačke.
Vankevič kaže da je žvakaća guma bez šećera zaslađena ksilitolom posebno efikasna u borbi protiv lošeg zadaha jer ksilitol inhibira bakterije u ustima.
- Da biste postigli pun efekat žvakanja žvakaće gume zaslađene ksilitolom, žvaćite je najmanje pet minuta nakon obroka, preporučuje Malone.
Voće i povrće
Hrana bogata vitaminom C, poput crvene paprike i brokolija, stvara negostoljubivo okruženje za bakterije u ustima. Još bolje deluje u borbi protiv lošeg zadaha kada se jede sirovo, jer je hrskavo voće bilo koje vrste mehanički abrazivno i pomaže u otpuštanju zarobljenih čestica hrane.
Jogurt
Japanski istraživači su otkrili da konzumiranje oko 85 grama jogurta bez šećera sa probiotskim (dobrim) bakterijama dva puta dnevno tokom šest nedelja smanjuje loš zadah pomažući u smanjenju nivoa sulfIdnih jedinjenja koja izazivaju mirise. Da biste najbolje oponašali efekte studije, jedite jogurt koji sadrži sojeve streptokoka i laktobacila.
- Obogaćeni jogurt je takođe odličan izvor vitamina D, koji pomaže u smanjenju bakterija u ustima - kaže Maloni za WebMD.
Drugi izvori vitamina D uključuju obogaćeno mleko i sok od pomorandže, losos i jaja.
Bilje i začini
Peršunsadrži hlorofil, koji može imati odličan efekat eliminišući loš zadah. Drugi biljni proizvodi povezani sa boljim dahom uključuju karanfilić, anis i seme komorača. Iako je upotreba bilja i začina za ublažavanje lošeg zadaha više ukorenjena u folkloru nego u nauci, ne škodi pokušati.
Zašto vam dah postaje loš?
Najčešći uzrok lošeg zadaha nije hrana sa lošim mirisom. To su bakterije u ustima.
- Mikrobi koji žive u vašim ustima hrane se česticama hrane i mrtvim ćelijama, proizvodeći jedinjenja sumpora koja uzrokuju halitozu - kaže Harper Maloni.
Američko stomatološko udruženje savetuje da perete zube dva puta dnevno i koristite konac za zube jednom kako biste uklonili ostatke koji dovode do lošeg zadaha.
- Takođe je važno očistiti jezik - kaže Vankevič.
Maskiranje bakterija u ustima pomoću tečnosti za ispiranje usta je privremeno rešenje za loš zadah, što Vankevič ne preporučuje. Tečnosti za ispiranje koje se mogu kupiti bez recepta često sadrže alkohol, koji isušuje tkivo usta, smanjuje proizvodnju pljuvačke i pogoršava loš zadah na duži rok.
Loš zadah može signalizirati medicinska stanja
Ako su vam zubna higijena i ishrana u redu, ali halitoza ne prestaje, možda je vreme da se konsultujete sa lekarom ili stomatologom.
Začepljeni sinusi i curenje sekreta iz nosa mogu dovesti do lošeg zadaha koji će na kraju proći. Ali Vankevič upozorava da uporna halitoza može biti znak nečeg većeg.
Parodontopatija, ozbiljna upala desni koja može izazvati oštećenje zuba i kostiju, takođe uzrokuje loš zadah. Određena stanja pluća, bolesti bubrega i jetre, hronična iritacija želuca i jednjaka i autoimuni poremećaji, poput Sjogrenovog sindroma, mogu dovesti do halitoze.
Hronično suva usta, nazvana kserostomija, doprinose rastu mikroba u ustima. Suva usta mogu biti uzrokovana raznim lekovima, problemima sa pljuvačnim žlezdama ili kontinuiranim disanjem kroz usta.
Dijete sa veoma niskim unosom kalorija i dijete sa visokim unosom proteina podstiču brzu razgradnju telesnih masti, što dovodi do ketoacidoze, stanja koje može biti prisutno i kod nekontrolisanog dijabetesa. Ketoacidoza daje dahu voćni miris.
Ako, uprkos vašim najboljim naporima da kontrolišete halitozu, i dalje patite od nje, obratite se svom lekaru ili stomatologu kako biste isključili osnovne poremećaje.
Izvor: webmd.com/zdravlje.kurir.rs
obratite pažnju
AKO IMATE NEPRIJATAN ZADAH, JAVITE SE LEKARU: Evo na koju bolest ukazuje miris kruške, plesni ili ribe