Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

Začarani krug steroida i njegove posledice: Hormonski poremećaj, sterilitet, srčani udar, otkazivanje bubrega...

Sve više mladih muškaraca odlučuje se za korišćenje steroida, kako bi što brže definisali i izgradili mišiće. U tome ne izostaju ni sportisti, dok stručnjaci upozoravaju da takav trend može imati negativne posledice po zdravlje.

Fitnes
> 11:15h

Prema podacima istraživanja Antidoping agencije, od 600 ispitanika, 50 odsto njih je reklo da zna bar jednu osobu koja svakodnevno samoinicijativno koristi steroide, kao i da nema ništa protiv toga.

- Ljudi nerado priznaju da to koriste. Ti suplementi su neregulisani i većina potiče sa crnog tržišta, imaju dosta nečistoća... Problem je, u slučaju hormonskih preparata, da je osnovna supstanca štetna, a da ne govorimo o tim nečistoćama - rekla je za RTS doktor fizičke hemije Svetlana Stanišić.

Dodala je da je ponuda steroida na tržištu danas velika, počevši od testosterona, pa do sintetičnih proizvoda, a efekti su uvek isti, androgeni i anabolički.

„Anabolički su oni poželjni i odnose se na dobijanje mišićne mase, gubitak masnog tkiva, povećanje gustine kostiju, povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, uglavnom i zadržavanje vode i povećanje krvnog pritiska. S druge strane, imamo androgene efekte koji nisu toliko poželjni“, kaže dr Stanišić.

Navodi da su među tim efektima gubitak kose i pojava akni.

- Rekreativci steroide uzimaju na preporuku svojih kolega i na osnovu saveta koje dobiju u teretani i svlačionici. Što se tiče efekata po zdravlje, oni zavise od doze - kaže gošća RTS-a.

Ističe da visoke doze testosterona mogu da utiču na kardiovaskularne probleme, stanje krvnih sudova postaje lošije, veće su šanse za formiranje tromba, a tu su i psihološke tegobe, povećani rizici od srčanog i moždanog udara i rizik od smanjenja lučenja sopstvenog testosterona.

Dr Stanišić kaže i da ima slučajeva da su muškarci sa 40 godina ostajali sterilni nakon višegodišnjeg korišćenja ovih preparata.

Registrovane su i smrti takmičara u bodibildingu

Problemi nastaju i sa prestankom upotrebe steroida. Među njima su, kako navodi dr Stanišić, depresija, razdražljivost, nesanica, gubitak telesne mase, problemi sa potencijom...

- Procenjuje se da, ako se steroidi koriste šest do 12 nedelja, što je obično ciklus upotrebe, mada neki koriste i više godina, nakod toga je potrebno i do nekoliko meseci da se organizam oporavi i za to se koriste lekovi - izjavila je dr Staniši

Sportisti koji duži vremenski period koriste steroide su u opasnoj situaciji i kod njih se takođe mogu javiti problemi.

- Registrovane su i smrti takmičara u bodibildingu, a dešava se i postepeno otkazivanje funkcionisanja jetre i bubrega, a zbog raznih hormonskih poremećaja, i rast grudi...

Uz steroide, neretko se koriste i razni suplementi. Dr Stanišić je analizirala i suplemente dostupne na tržištu.

- Od 14 suplemenata, skoro svi su imali povećane koncentracije kofeina, dodala je doktorka i upozorila na rizik od srčanih udara kome ta supstanca može da doprinese.

Izvor: RTS/Kurir.rs