Britanska doktorka Bhavini Šah, ističe da konzumacija određenih namirnica može pomoći u prevenciji određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i Alchajmerova bolest.
Doktorka Šah objašnjava da antiinflamatorna dijeta može smanjiti rizik od raka debelog creva i dojke, dijabetesa tipa 2, Alchajmerove bolesti, artritisa i kardiovaskularnih bolesti.
- Mnogi uobičajeni zdravstveni problemi mogu biti uzrokovani ili se pogoršati lošom ishranom - kaže ona.
Antiinflamatorna dijeta se odnosi na sve one namirnice koje sadrže antioksidanse i slične supstance koje dobro deluju na organizam.
- Antiinflamatorna dijeta radi na smanjenju upale u telu koju izaziva zapaljenska hrana, tako da se vaš organizam može fokusirati na lečenje određenih oblasti - objašnjava dr Šah.
Ove namirnice treba češće da jedemo
Doktorka je istakla da postoji pet namirnica koje treba češće da jedemo, a koje mogu pomoći u prevenciji prethodno navedenih bolesti.
Na listi namirnica koje ne bi trebalo često da konzumiramo su beli hleb, pržena hrana, crveno i prerađeno meso, kao i slatka gazirana pića i alkohol, prenosi Miror.
Protivupalna dijeta ne diktira broj kalorija niti veličinu porcije
Mnogo je prednosti redovnog konzumiranja ovih namirnica u ishrani, tvrdi doktorka. Kao neke od pozitivnih promena ističe poboljšanje sna, snabdevanje energijom i bolji efekat na kožu i celokupno zdravlje. On dodaje da se protivupalna dijeta ne fokusira na ograničavanje hrane, već na zamenu vaše trenutne ishrane zdravijim alternativama.
Pored toga, antiinflamatorna hrana sadrži i polifenole i vlakna koja se prirodno bore protiv upale, ističe doktorka i dodaje:
- Ova antiinflamatorna jedinjenja mogu da spreče skokove šećera u krvi, kao i da zaustave upale koje signalizira imuni sistem - zaključuje dr Šah.
Prenela: O.M.
(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)