Ovo su najjači borci protiv visokog pritiska: Dr cvekla i njeni pomoćnici nemaju milosti prema hipertenziji
Klinička ispitivanja potvrđuju da sok od cvekle, kupljen ili sveže pripremljen, snižava krvni pritisak 4–10 mmHg već u roku od dva do četiri sata, što je važno jer umanjenje od samo 5 mmHg smanjuje rizik od moždanog udara za čak 15 odsto.
– Moć cvekle dolazi od nitrata. Termički neobrađena hrana bogata nitratima blagotvorno deluje na visok pritisak jer sadrži azot-monoksid, koji arterijama šalje signale da se opuste, pospešuje se vazodilatacija i obara se krvni pritisak – kažeJasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.
Beli luk
Beli luk takođe ima važno mesto u terapiji visokog pritiska. Njegov aktivni sastojak alicin, jedinjenje sumpora, oslobađa se kada se zdrobi, isecka ili gricka beli luk, koji najbolje dejstvo pokazuje u svežem stanju. Stručnjaci navode da je beli luk blagotvoran za krvne sudove i odlična zamena za so, koja se savetuje u veoma umerenim količinama osobama koje boluju od hipertenzije.
Grickajte lan, indijske oraščiće i badem
Bogato vlaknima i nezasićenim masnoćama, seme lana neizbežan je deo preporučene ishrane u borbi protiv hipertenzije. Istraživanja kanadskih i kubanskih lekara iz 2013. godine rađena na pacijentima starijim od 40 godina sa hipertenzijom pokazala su da su pacijenti koji su jeli tri kašičice mlevenog lanenog semena dnevno šest meseci smanjili sistolni krvni pritisak za 15 mmHg, što je jedan od najznačajnijih efekata ostvarenih bez lekova.
Badem i indijski orah takođe daju značajne rezultate kod hipertenzije. Dragoceni su zbog visokog sadržaja magnezijuma, čiji je manjak u organizmu u direktnoj vezi sa povišenim pritiskom.
Violeta Nedeljković
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.