Foto: Shutterstock

spremite se za leto

Top vežbe sa elastičnom trakom: Zategnite svoje telo od glave do pete kod kuće

Mnoge žene su odavno prešle sa vežbanja u teretani na vežbanje sa elastičnim fitnes trakama kod kuće jer njihova efikasnost iznenađuje i najzahtevnije ljubitelje fitnesa.

Fitnes

Izabrali smo za vas najbolje vežbe sa fitnes trakom koja će zategnuti celo telo. Odlična opcija za održavanje vašeg tela u dobroj formi bez odlaska u teretanu.

Ova sportska oprema pomaže da se obezbede ne samo vežbe snage već i kardio vežbe, a da pritom ne zahteva veliki prostor za izvođenje vežbi.

Kako odabrati prave trake?

Fitnes traka je elastična traka zatvorena u prsten. Ranije je ovaj sportski dodatak bio napravljen samo od gume i bio je prilično krut. Danas se fitnes trake prave od raznih materijala, a postoje čak i opcije od tkanine.

foto: Shutterstock

Prema stepenu otpora, razlikuju se sledeće vrste fitnes traka:

  • do 5 kg – žuta, narandžasta, svetlo zelena
  • do 8 kg – svetlo crvena
  • do 12 – plava, tamno zelena
  • do 18 kg – tamno plava i crvena
  • preko 19 kg – crna

Postoje i druge opcije, pa obratite pažnju na simbole kada kupujete fitnes trake.

Prednosti vežbanja sa elastičnim trakama za fitnes

Sa ovim sportskim dodatkom možete vežbati sve grupe mišića u sopstvenom domu. Fitnes trake zamenjuju čitav set opreme za vežbanje i praktične su.

Prednosti upotrebe elastičnih traka za fitnes

  • omogućavaju povećanje opterećenja mišića koristeći samo otpor sopstvenog tela (bez dodatne težine i opreme za vežbanje)
  • sa fitnes trakama radićete vežbe koje povećavaju broj sagorelih kalorija
  • mogu zameniti bučice različitih vrsta
  • zahvaljujući različitim stepenima tvrdoće, omogućavaju vam da lako prilagodite opterećenje
  • pružaju priliku za efikasan trening kod kuće
  • zauzimaju malo prostora

Za odlične rezultate dovoljno je provesti do 40 minuta dnevno vežbajući kod kuće. Za najbolji efekat potrebno je uraditi četiri ponavljanja.

Vežba broj 1

Postavite traku iznad kolena. Naslonite laktove na bilo koju površinu odgovarajuće visine (stolica, sofa, otoman, krevet). Kleknite na kolena. Ispružite svaku nogu unazad po 20 puta.

Vežba broj 2

Ustanite, pričvrstite jedan kraj trake ispod nogu, a drugi kraj držite obema rukama. Sada se nagnite napred, leđa su ravna, torzo horizontalno na dole. Vratite se na početnu poziciju. Ponovite 30 puta na svakoj nozi.

foto: Shutterstock

Vežba broj 3

Povucite traku preko butina, tik iznad kolena i kleknite (ruke su na podu u širini ramena). Podignite jednu nogu savijenu u kolenu i ostanite u tom položaju. Gledajte pravo ispred sebe bez naginjanja glave. Vratite nogu u početnu poziciju.

Ponovite vežbu sa drugom nogom. Ponovite 20 puta (jedna noga pa druga).

Vežba broj 4

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Ruke su pored tela. Postavite elastičnu traku tik iznad kolena. Raširite noge malo u stranu i ponovite ovo 30 puta.

Prenela: N.R.

Izvor: Ljepotaizdravlje/Zravlje.kurir.rs