5 namirnica koje pomažu kod gorušice: A evo i koje treba da izbegavate

Profimedia

Preteran unos masne, pržene, pohovane ili ljute hrane, velike količine alkohola, preskakanje obroka ili prejedanje, često uzrokuju gorušicu, u narodu poznatu i kao žgaravicu, ali tu je i hrana koja može da vam pomogne.

Gorušica je vraćanje (refluks) želudačne kiseline u jednjak od koje pati više od 10 procenata ljudi u svetu, a ukoliko se ne shvati ozbiljno, a traje dugo, može doći do ozbiljnog oštećenja jednjaka.

Prevencija je najbolji način borbe protiv vatre u grlu, a uz nekoliko jednostavnih namirnica i promena u ishrani sigurno ćete moći da ublažite ovaj neprijatan problem.

Med

Med ima mnogo prednosti, između ostalog smanjuje šansu od pojave refluksa

Med pomaže u oblaganju sluznice želuca i jednjaka, a ovaj pčelinji proizvod sprečava vraćanje hrane i sokova u jednjak.

Voće, ali ne citrusno

Necitrusno voće je bolja opcija za smanjenje gorušice od citrusnog. Neke vrste ovog voća koje treba uključiti u dnevni meni su jabuke, banane, grožđe, dinje, lubenice, kruške.

Profimedia 
jabuke su prijatelj želucafoto: Profimedia

Takođe možete da razmislite o uzimanju voća u drugim oblicima. Dve opcije mogu da budu sos od jabuke ili sveže ceđeni sok od necitrusnog voća.

Povrće

Povrće pomaže u smanjenju simptoma gorušice. Ono je dobar izvor vlakana, sadrži manje masti i smatra se alkalizirajućim namirnicama. Koristite ga u salati, dodajte seckano povrće u omiljena jela ili ga pomešajte sa voćem da biste napravili sveže sokove.

Shutterstock 
povrće alkalizuje organizamfoto: Shutterstock

Birajte brokoli i karfiol, kupus i spanać, šargarepu, krastavac, boraniju, zelenu papriku, krompir i slatki krompir...

Zdrave masnoće

Zdrave masti mogu vam budu od pomoći da smanjite simptome gorušice, preciznije mononezasićene i polinezasićene masti. Međutim, obe ove vrste treba da se konzumiraju umereno (pojedine namirnice sadrže obe vrste).

Primeri mononezasićenih masti uključuju avokado, hladno ceđeno maslinovo ulje, susamovo i suncokretovo, orašaste plodove i semenke, kikiriki i puter od kikirikija. Među polinezasićene masti spadaju kukuruzno i sojino ulje, laneno ulje i seme, suncokret, orasi i razne vrste ribe - tuna, haringa, skuša, losos i pastrmka.

Shutterstock 
ovsena kaša za doručakfoto: Shutterstock

Integralne žitarice

Hrana od celog zrna je dobar izvor vlakana koja igraju vitalnu ulogu u smanjenju simptoma gorušice. Ishrana sa malo vlakana može da uspori varenje i spreči pravilan rad želuca, što može da izazove refluks kiseline.

Primeri namirnica od celog zrna su smeđi pirinač, kus kus, ovsena kaša, integralni hleb.

Izbegavajte

Dok su pojedine namirnice korisne za olakšanje gorušice, druge nisu. Sledi spisak onih koje treba izbegavati.

  • Kisele namirnice
  • Alkohol, kafa, gazirana pića
  • Masna hrana, slatkiši
  • Ljuto i previše začinjeno

Pripremila: N.L.

Izvor: Health.com/Zdravlje.kurir.rs