Postoji mnogo uzroka za refluks kiseline, a neki od uobičajenih pokretača su određene vrste hrane i pića. Gastroenterolog i autor knjige „Kuvar na bazi vlakana“, Vill Bulsievicz, MD, nedavno je na Instagramu podelio da tri namirnice često izazivaju refluks kiseline: kofeinska i gazirana pića i alkohol.

- Stvar u vezi sa svim ovim je da na kraju opuštaju donji sfinkter jednjaka, što omogućava refluks kiseline, objasnio je Bulsievicz.

Osim što pijete više vode, predlaže se da umesto ovih napitaka pokušate da uživate u zdravijoj hrani koja stvara i utehu.

Najbolji desert za jelo koji neće izazvati refluks kiseline, je lepa krema od jagoda i banana. Smrznute banane i jagode stavite ih u blender i doživite neverovatan ukus.

Banane

Zrele banane imaju visoku pH vrednost, tako da mogu da pomognu u smirivanju stomaka, a da istovremeno drže simptome refluksa kiseline pod kontrolom.

Jagode

Za početak, jagode su prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata i tako usporavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti, izvrsan su izvor vitamina C, regulator šećera u krvi, regulišu krvni pritisak i holeserol.

Bademovo ulje

Bademovo ulje se dobija postupkom presovanja na hladno sirovog jezgra slatkog badema. Bademovo ulje je blagog ukusa i mirisa. Zbog visoke tačka dimljenja 216°C može se koristiti za kuvanje, dinstanje i pečenje. Bogato je vitaminima A, B1, B2, B6 i E kao i nezasićenim masnim kiselinama omega 6.

sm3.jpg
Shutterstock 

Sastojci za 2 do četiri 4 porcije

  • 400 g jagoda
  • srednja banana
  • 1/8 kašičice soli
  • 160 ml napitka od badema

Priprema

  • na pleh obložen masnim papirom poređajte jagode i bananu
  • stavite ih u zamrzivač na četiri sata
  • prebacite voće u procesor za hranu ili blender
  • posolite
  • uključite ga na oko 30 sekundi
  • zaustavite blender i lopaticom vratite sastojke kreme koji se nalaze na ivici blendera u centar
  • sipajte ulje od badema i uključite blender na minut
  • uključite ga i ostavite da meša mešavinu dok ne postane glatka i kremasta, oko dva minuta

Poslužite odmah ili prebacite u hermetički zatvorenu posudu i stavite u zamrzivač.

Prenela: N.R.

Izvor: Eatingwell.com/Zdravlje.kurir.rs