Kako da ubrzate metabolizam dok spavate? Morate usvojiti 7 zdravih navika

Shutterstock


Metabolizam se takođe usporava sa godinama. Posebno smeta ženama u menopauzi, a posledice su, između ostalog, gojenje.

Srećom, možemo uraditi neke stvari da to ublažimo. Ishrana i zdrav san su ključni u tome.

Ne preterujte sa alkoholom najmanje šest sati pre spavanja

Iako se čini da nas alkohol čini pospanim, on utiče na naš mozak i ometa san u drugoj polovini noći.

Krevet je za spavanje i seks

Ne gledajte televiziju, ne jedite i ne provodite veče u krevetu. Ako rezervišete spavaonicu samo za spavanje i seks, vaš um će to povezati samo sa tim aktivnostima.

Isključite ekrane dva sata pre spavanja

Jarka veštačka svetla koja udaraju u vaše oči sa vašeg omiljenog računara varaju vaše telo da pomisli da je dan, što otežava da zaspite.

Napravite prijatnu atmosferu

Izaberite odgovarajući dušek i jastuk, udobnu posteljinu, a temperatura u prostoriji neka bude između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Temperatura tela pada na najniži nivo tokom dubokog sna. Što pre dostignete tu temperaturu, brže ćete dostići taj nivo sna.

Shuterstock 
Sok od višnje je izvor melatoninafoto: Shuterstock

Jedite hranu koja poboljšava san

Protein izaziva oslobađanje različitih hormona za varenje kao što su holecistokinin, grelin i peptid tirozin tirozin, za koji se pokazalo da ima snažan efekat na san. Preporučljivo je jesti hranu koja sadrži L-triptofan - ova čudesna hemikalija podiže nivo melatonina, hormona koji reguliše san. Ima je u živinskom mesu, crvenom mesu, ribi, jajima, nemasnom jogurtu i svežem siru.

Sok od višnje je izvor melatonina

Koncentrat soka od višnje je jedan od najboljih izvora melatonina u ishrani - dodajte dve supene kašike u večernji smuti ili popijte sa vodom pre spavanja.

Zasitite se celim žitaricama

Čak i vrlo mala količina celovitih žitarica za večeru može povećati sposobnost vašeg mozga da apsorbuje L-triptofan i poveća nivoe serotonina, hormona koji podstiče san.

Profimedia 
Šolja čaja od kamilice uveče pomaže da se opustitefoto: Profimedia

I biljni čajevi prijaju

Na primer, šolja čaja od kamilice uveče pomaže da se opustite, ali i povećava sposobnost da se odupre želji za kasnom užinom.

Prenela: V.N.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs